Naslovna Izdvajamo Alen Šeranić: Za Republiku Srpsku stiglo 2.000 vakcina, što je dovoljno za...

Alen Šeranić: Za Republiku Srpsku stiglo 2.000 vakcina, što je dovoljno za imunizaciju 1.000 osoba

0
„Stigao je prvi kontingent ruske vakcine za potrebe RS-a, radi se o količini koja je dovoljna za vakcinaciju 1.000 osoba, dakle stiglo je 2.000 vakcina pošto su u pitanju dvodozne vakcine“, rekao je Šeranić na današnjoj konferenciji za novinare.

On dalje navodi da je uobičajena praksa da u prvom kontingentu stigne manja količina vakcina zbog toga što one moraju proći određene procedure samog uvoza.

Određene količine ove vakcine će biti usmjerene ka Agenciji za lijekove, a nakon njihovog odobrenja je moguće dalje planirati distribuciju i vakcinaciju.

S obzirom na to da nakon odmrzavanja ovu vakcinu treba upotrijebiti u roku od dva sata, bit će potrebna brza distribucija vakcina do domova zdravlja, odnosno mjesta vakcinacije, a Šeranić navodi da ovlašteni dobavljač ima svu odgovarajuću opremu za čuvanje i distribuciju na niskim temperaturama.

Resorni ministar je ponovio da su zdravstveni radnici prioritetna grupa i upravo su oni ti koji će dobiti ove vakcine.

Iz Ruske Federacije u Republiku Srpsku bi trebalo da stigne ukupno 400.000 doza u februaru i martu, što je dovoljno za 200.000 ljudi, a kako je kazao Šeranić, ukoliko se ukaže potreba za većim količinama, oni će poručiti dodatne doze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: