Naslovna Najnovije Ambasada SAD pisala Tegeltiji: Ovo su kontakti za nabavku vakcina, javite im...

Ambasada SAD pisala Tegeltiji: Ovo su kontakti za nabavku vakcina, javite im se?!

0

– Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dobio je pismo iz Ambasade SAD u BiH u kojem ga obavještavaju da SAD i njihov privatni sektor i dalje imaju vodeću ulogu u svijetu što se tiče inovacija i sposobnosti brzog reagovanja na krizu, prenose Nezavisne Novine.

– Američka kompanija Džonson i Džonson, Moderna i  Fajzer proizvode vakcine protiv kovida u rekordnim količinama i primaju narudžbe iz cijelog svijeta u ovom dopisu vam dostavljamo kontakt informacije za svakog proizvođača pojedinačno, te apelujem na vas da ih što prije kontaktirate da biste ubrzali nabavku vakcina”, stoji u pismu.

Tegeltiju, u pismu, obaviještavaju da su ove kompanije svjetski lideri i imaju iskustvo u radu sa nacionalnim vladama, ali da možda nisu upoznati sa složenom političkom strukturom BiH.

“Zato bi im moglo biti od koristi kada biste im objasnili da BiH ima složenu administrativnu strukturu u kojoj kompetencije za pitanja zdravstva i nabavke pripadaju različitim nivoima vlasti, uključujući i kantone. Važno im je naglastiti da ni jedan pojedinačni organ u BiH nije jedini kontakt kada se radi o nabavci vakcina.

Takođe treba da im objasnite da pored angažovanja državnog nivoa kroz mehanizam kovaks, vlade i javne institucije u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska, te distrikt Brčko, takođe imaju ovlasti za nabavku vakcina, jer većina kompetencija za nabavku, zdravstvo  i zaštitu građana od zarazni bolesti pripada ovim nivoima vlasti”, navedeno je u pismu.

U pismo stoji da Sjedinjene Države žele naglasiti koliko je važno da svi nivoi vlasti u BiH rade zajedno na prevazilaženju prepreka nabavci vakcina.

“Kovid 19 ne zaustavlja se na unutrašnjim linijama razgraničenja, niti bi one trealo da su prepreka saradnji za nabavku vakcina”,  stoji u pismu koje je Tegeltiji upućeno iz Ambasade SAD u BiH.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: