Naslovna Izdvajamo Amerika rasporedila borbene avione na Bliskom istoku zbog „opasnog ponašanja“ Rusije

Amerika rasporedila borbene avione na Bliskom istoku zbog „opasnog ponašanja“ Rusije

0

Američka vojska je ove sedmice poslala borbene avione F-22 na Bliski istok zbog zabrinutosti za „opasno i neprofesionalno ponašanje“ ruskih aviona.

Dok ruska vojska nastavlja svoj rat protiv Ukrajine, SAD se angažuju zbog ruskih aviona na Bliskom istoku, posebno u Siriji i oko nje. Ovaj potez dolazi nakon povećanja broja agresivnih ruskih letova u regionu, navodi CNN.

„Opasno i neprofesionalno ponašanje ruskih oružanih snaga nije ono što očekujemo od profesionalnih bazdušnih snaga. Redovno kršenje njihovih dogovorenih mjera za otklanjanje sukoba u vazdušnom prostoru povećava rizik od eskalacije ili pogrešne računice“, rekao je komandant američkih centralnih snaga general Michael Kurilla.

General-pukovnik Aleks Hrinkevič rekao je da su borci prebačeni iz Evrope. Njihov broj se ne spominje.

Predstavnik Centralnog vazduhoplovstva SAD-a je naveo da je „u posljednjih nekoliko nedjelja“ došlo do porasta neprofesionalnog ponašanja ruskih letjelica.

Konkretno, u aprilu je portparol američke Centralne komande rekao da su ruski piloti pokušali da „vode vazdušnu borbu“ sa američkim avionima iznad Sirije.

Čini se da ruski piloti ne pokušavaju da obaraju američke avione, rekao je američki zvaničnik za CNN, ali su možda pokušali da „isprovociraju“ SAD i „uvuku ih u međunarodni incident“.

U posljednjih nekoliko godina postojali su sporazumi između SAD-a i Rusije o „liniji razgraničenja“ u Siriji kako bi se izbjegle nenamjerne greške ili sukobi koji bi mogli dovesti do eskalacije.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube