Naslovna Najnovije Ruski poslanici izglasali zakon kojim se zabranjuje hirurška promjena pola

Ruski poslanici izglasali zakon kojim se zabranjuje hirurška promjena pola

0

Ruski poslanici danas su odobrili u prvom čitanju zakon kojim se zabranjuje hirurška promjena pola u Rusiji i upisivanje promjene u zvanične dokumente.

„Predlog zakona uvodi potpunu zabranu medicinskih intervencija sa ciljem promene pola i zvaničnog registrovanja promjene pola bez odobrenja medicinske intervencije”, saopštila je Duma, donji dom ruskog parlamenta.

U teksu se predviđaju izuzeća kojim se dozvoljavaju hirurške intervencije u slučaju urođenih anomalija kod djece u formiranju njihovih genitalnih organa. Te vanredne operacije treba ipak da budu odobrene na nivou vlade, navodi se u predlogu zakona.

„Trenutno u Rusiji postoji razvijena industrija promjene pola koja uključuje nepoštene ljekare, psihologe, mrežu LGBT organizacija i aktivista”, naveli su poslanici u pismu u odbranu predloga zakona.

„Oni vode svoje razarajuće aktivnosti protiv adolescenata i mladih”, dodali su predlagači, što podsjeća na već jako rasprostranjenu retoriku u Rusiji koja stigmatizuje LGBTQ+ osobe.

U tekstu koji su podnijele glavne parlamentarne grupe takođe se navodi da se oslanjaju na ruski Ustav, koji od amandmana uvedenih 2020. godine brani „tradicionalne porodične vrijednosti” i definiše brak samo kao „zajednicu muškarca i žene”.

Ovim zakonom čuva se Rusija sa njenim kulturnim vrijednostima, njenim tradicionalnim osnovama za buduće generacije i stvara barijeru protiv  „antiporodične zapadne ideologije”, rekao je jedan od autora nacrta Pjotr Tolstoj, potpredsjednik Dume.

Ruski zakon od 2013. godine zabranjuje homoseksualnu propagandu.

(Politika.rs)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube