Naslovna Najnovije Amerika u strahu: Ako Rusija ovo izvede, cena nafte ide u nebesa!

Amerika u strahu: Ako Rusija ovo izvede, cena nafte ide u nebesa!

0

Globalne cene nafte mogle bi da dostignu neverovatnih 380 dolara po barelu ako američke i evropske sankcije navedu Rusiju da zauzvrat smanji proizvodnju sirove nafte, upozorili su analitičari američke investicione banke Džej-Pi Morgan Čejs, a prenosi Blumberg.

Zemlje članice G7 smišljaju komplikovan mehanizam za ograničavanje cena ruske nafte, a sve u cilju “gašenja” finansiranja ratne mašine Vladimira Putina u Ukrajini. Putin to, naravno, ne želi da dozvoli i planira “kontraudar”.

Kako piše Blumberg, s obzirom na solidnu fiskalnu poziciju Moskve, Rusija može sebi priuštiti smanjenje dnevne proizvodnje sirove nafte za 5 miliona barela bez prevelike štete po ekonomiju, smatraju analitičari JPMorgana. Za veći deo ostatka sveta, međutim, rezultati bi mogli biti katastrofalni.

Smanjenje dnevnih zaliha od 3 miliona barela gurnulo bi referentne cene sirove nafte u Londonu na 190 dolara, dok bi najgori scenario od 5 miliona barela mogao da znači “astronomskih” 380 dolara po barelu sirove nafte, pišu analitičari.

– Najočigledniji i najverovatniji rizik sa ograničenjem cena je da bi Rusija mogla da odluči da ne učestvuje i da umesto toga uzvrati smanjenjem izvoza. Verovatno je da bi ruska vlada mogla da uzvrati smanjenjem proizvodnje kao način da nanese bol Zapadu. tržišta nafte su na strani Rusije – zaključuju analitičari Džej-Pi Morgana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: