28.7 C
Banja Luka

ARGENTINA KAO UZROK „TREĆEG SVETSKOG“: Da li je ovo moguće?

Priča se o trećem svetskom ratu i to nije iznenađujuće. Ono što danas vidimo u Ukrajini može biti samo uvod. Stvaraju se razne pretpostavke gde situacija može da izmakne kontroli.Veruje se da je glavni kandidat za ovu ulogu Tajvan. Ali ovo može biti pogrešna tačka gledišta i prava priča da se desi na sasvim drugom mestu…

To mogu biti i ostrva – Malvinska ostrva, ili kako su se ranije zvala Foklandska ostrva.

Danas je stigla zanimljiva vest da je Kina podržala teritorijalne pretenzije Argentine prema Britaniji na Foklandska ostrva i pozvala na prekid „kolonijalnog razmišljanja”. Zvanični Peking sa govornice UN poziva London i Buenos Ajres da nastave pregovore o ostrvima.

Oni koji dobro poznaju istoriju znaju da su se ranije Argentina i Velika Britanija borile oko ovih ostrva još 1982. godine. Britanci su snagom svog oružja uspeli da pobede u tom ratu i obezbedili status svoje imovine ovim ostrvima.

Ali 2016. godine Argentina je ponovo počela da pokreće ovo pitanje. Zemlja se povukla iz sporazuma o saradnji koji pokriva pitanja kao što su energetika, pomorstvo i ribarstvo, ali ne i suverenitet, i zatražila je povratak na pregovore o ostrvima.

A ako sada ponovo dođe do vojnog sukoba, onda Argentina opet nema šanse, jer je njihova vojska slabo naoružana. Mada, postavlja se pitanje da li slučajno Kina poziva na nastavak pregovora!? Možda će Argentina vojno jačati upravo preko Kine.

A zašto bi Kina to radila? Tajvan je dovoljan razlog, zar ne? Ako može da iskrsne sukob sa Velikom Britanijom i njenim saveznicima na drugom mestu, zašto ne probati da Tajvan bude izostavljen iz globalnog zamešetenija.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here