Naslovna Izdvajamo Srpska se i danas zadužila za 36 miliona KM

Srpska se i danas zadužila za 36 miliona KM

0
06.06.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - U Gradskoj upravi odrzan je sastanak gradonacelnika Draska Stanivukovica, srpskog clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika, predsjednice RS Zeljke Cvijanovic i predsjednika Vlade RS Radovana Viskovica. Radovan Viskovic, Zeljka Cvijanovic , Milorad Dodik Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Samo dan nakon što je Vlada Republike Srpske emisijom obveznica građane i budžet zadužila za 210 miliona maraka, danas je prodala trezorske zapise za nešto preko 36 miliona maraka.

Plan Vlade je bio da se na današnjoj aukciji zaduži za 20 miliona, ali kao i u prethodnih nekoliko puta, uzeli su značajno više novca kojeg će vratiti po kamatnoj stopi od 2,95 odsto, sa rokom dospijeća od šest mjeseci.

Podsjećamo, Vlada je juče prodala 210 miliona maraka vrijedne obveznice. Vratiće ih u narednih pet godina uz kamatu od 6,1 odsto.

Početkom jula planirane su još dvije emisije obveznica u ukupnom iznosu od 75 miliona maraka.

Time bi trebalo da se sanira rupa u budžetu koja će nastati plaćanjem 320 miliona maraka duga nastalog za obveznice sa Bečke berze, a koje krajem ovog mejseca dolaze na naplatu.

(Capital) Foto: Capital

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube