20.7 C
Banja Luka

Bajden: Nećemo dati dozvoliti Ukrajini za napade po ciljevima koji se nalaze duboko u Rusiji

Sjedinjene Američke Države ne planiraju da odobre napade američkim oružjem po Moskvi i Kremlju, izjavio je danas predsjednik SAD Džozef Bajden.

– Nećemo dati dozvolu za napade po ciljevima koji se nalaze 200 milja (oko 322 kilometra) duboko u Rusiji – rekao je Bajden, objasnivši da Amerikanci pak dozvoljavaju Kijevu da koristi američko oružje po konkretnim metama blizu ukrajinske granice.

Prethodno je, podsjetimo, predstavnik Stejt departmenta rekao da je američki predsjednik Džozef Bajden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za udare na ciljeve na ruskoj teritoriji koja se graniči sa Harkovskom oblašću.

Bajdenova direktiva dozvoljava upotrebu američkog oružja za udare na ruske snage koje napadaju ili se pripremaju za napade, ali ona ne mijenja američku politiku koja upućuje Ukrajinu da ne koristi američke „atakams“ rakete srednjeg dometa ili druge projektile za udare unutar ruske teritorije, poručili su američki zvaničnici.

Prema pisanju „Vol strit džornala“, SAD su dale Ukrajini dozvolu da za napade na teritoriji Rusije koriste višecijevne bacače raketa HIMARS, raketne sisteme GMLRS i artiljeriju.

(Novosti online)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here