Naslovna Izdvajamo Bajden: Rat na Bliskom Istoku će prestati kada Hamas bude lišen sposobnosti...

Bajden: Rat na Bliskom Istoku će prestati kada Hamas bude lišen sposobnosti da ubija

0

Predsjednik SAD Džozef Bajden izrazio je uvjerenje da će rat Izraela protiv Hamasa prestati kada ta ekstremistička organizacija bude lišena sposobnosti da ubija i povrjeđuje Izraelce.

On je apelovao na Izraelce da se uzdrže kada izvode vojne operacije u Al Šitu, najvećoj bolnici u Pojasu Gaze.

„Mislim da će stati kada Hamas više nema kapacitet da ubija“, rekao je sinoć Bajden o ratu.

Američki lider smatra da je „krajnji odgovor rješenje po modelu dvije države“ i da Izraelci i Palestinci žive jedni pored drugih, prenio je AP.

Bajden je to rekao na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsjednikom Kine Si Đinpingom na marginama konferencije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Kaliforniji.

Bajdenova administracija i dalje odbija pozive na prekid vatre i navodi da Izrael ima pravo da se brani posle masakra 7. oktobra, ali podržava kratkotrajnije humanitarne pauze, očekujući da će izraelska strana poštovati pravila rata u sukobu u Gazi, prenijeli su izraelski mediji.

Predsjednik SAD je ocijenio da Izrael rizikuje dejstvujući oko bolnice Šifa u Gaza Sitiju, ali da je „jedna stvar potvrđena: Hamas ima štabove, oružje, materijal ispod bolnice“.

Izrazio je i nadu da će se postići dogovor o puštanju oko 240 talaca koji se drže u Gazi, zahvaljujući posredovanju Katara.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube