Naslovna BIH Bajden: Situacija na Zapadnom Balkanu prijetnja za politiku SAD

Bajden: Situacija na Zapadnom Balkanu prijetnja za politiku SAD

0

Američki predsjednik izjavio da u skladu sa Nacionalnim zakonom o vanrednim situacijama ostaje na snazi uredba o vanrednoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

Džozef Bajden je istakao da je iz tog razloga neophodno nastaviti vanredno stanje koje je proglašeno Izvršnom naredbom 13219 za Zapadni Balkan.

„Djela ekstremističkog nasilja i opstrukcionističke aktivnosti, kao i situacija na Zapadnom Balkanu, koja koči napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, navedene u ovim izvršnim naredbama, i dalje predstavljaju neobičnu i izuzetnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država“, naveo je Bajden u poruci Kongresu, objavljeno je na sajtu Bijele kuće, prenosi „B92„.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Bijele kuće, izvršna uredba je prvobitno potpisana 26. juna 2001. a zatim je ona naknadno izmijenjena Izvršnom uredbom od 28. maja 2003, koja je proširena u okviru Izvršne naredbe 14033 i ostaje na snazi nakon 26. juna 2023. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube