Naslovna Republika Srpska Banjaluka: Najskuplji kvadrat u „rupi“ 4.600 KM, u „Bijelom dvoru do 7.000...

Banjaluka: Najskuplji kvadrat u „rupi“ 4.600 KM, u „Bijelom dvoru do 7.000 KM

0

Cijene stanova u novogradnji u Republici Srpskoj u prva tri mjeseca ove godine više su za 37 odsto u odnosu na isti period lani, a za 33 odsto više u odnosu na prosječnu cijenu prodatih stanova u 2021. godini.

Prosječna cijena kvadrata novih stanova najviša je u Banjaluci i iznosi 3.627 KM, dok je najskuplji kvadrat u ovom gradu na lokaciji u centru grada, na mjestu tzv. “rupe”, odnosno u blizini Palate predsjednika RS i iznosi 4.600 KM.

Kako saznajemo u pojedinim banjalučkim agencijama za prodaju nekretnina, rekordne cifre se tu neće zaustaviti, jer su najave da će kvadrat stana u stambeno-poslovnom kompleksu “Bijeli dvor”, koji se gradi u užem gradskom jezgru, koštati do 7.000 KM.

Agenti za prodaju nekretnina objašnjavaju da i pored visokih cijena u Banjaluci, kao administrativnom, kulturnom i poslovnom centru, još uvijek postoji tražnja za novim stanovima, a po visini cijene nekretnina, iza Banjaluke slijede Jahorina, Trebinje i Istočno Sarajevo.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna cijena kvadrata novih stanova u Republici Srpskoj je 2.378 KM, dok Banjaluka primjetno odskače od republičkog prosjeka.

Takođe, situacija u ovom gradu ne prati i dešavanja na republičkom nivou, s obzirom na to da je, prema podacima Zavoda za statistiku RS, u prvom tromjesečju ove godine broj prodatih završenih novih stanova u Srpskoj manji za 0,3 odsto u odnosu na isti period lani, a za čak 46 odsto manji u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2021. godini.

Dragan Milanović, agent u agenciji “Remax” objasnio je za Mondo da je potražnja osnovni generator koji diktira cijenu stana, kao i da je ona u stalnom porastu od 2014. godine.

Od druge polovine prošle godine, a što se nastavilo i u ovoj, došlo je i do značajnog rasta cijene građevinskog materijala, što je takođe uslovilo poskupljenje u novogradnji. Međutim, karakteristično je da je rast cijene novih stanova uslovio i rast cijene u staroj gradnji. U Banjaluci i dalje raste tražnja za stanovima koji su još u fazi gradnje. Građani koji imaju novca u gotovini, procjenjuju da je finansijski isplativije uložiti ga u nekretninu nego, primjera radi, oročiti u banci gdje su kamate na štednju vrlo male ili nikakve”, kazao je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: