Naslovna Region Srpske organizacije se obratile Vučiću i Brnabićki: Zaštitite srpski narod u Crnoj...

Srpske organizacije se obratile Vučiću i Brnabićki: Zaštitite srpski narod u Crnoj Gori od projektovane asimilacije i diskriminacije!

0

Srpske organizacije iz oblasti kulture, nauke i medija u Crnoj Gori uputile su otvoreno pismo predsedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić u kome traže zaštitu od očigledno projektovane asimilacije i diskriminacije koje ozbiljno prijete da trajno poremete nacionalnu, vjersku i jezičku strukturu srpskog stanovništva u Crnoj Gori.

Pismo koje potpisuju Srpski nacionalni savjet Crne Gore, Udruženje književnika Crne Gore, Institut za srpsku kulturu, Matica srpska – društvo članova u Crnoj Gori, Udruženje novinara Crne Gore, Srpski pokret „Njegoš“ i S-Mediji u Crnoj Gori, prenosimo u cjelosti:

– Poštovani gospodine predsjedniče,

Kao predstavnici srpskih organizacija iz oblasti kulture, nauke i medija u Crnoj Gori prinuđeni smo da od vas, zvaničnih predstavnika države srpskog naroda, zatražimo zaštitu od očigledno projektovane asimilacije i diskriminacije koje ozbiljno prijete da trajno poremete nacionalnu, vjersku i jezičku strukturu srpskog stanovništva u Crnoj Gori.

Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori je izuzetno složen i pokazuje da utvrđena većinska volja građana na posljednjim parlamentarnom izborima ne omogućava promjenu višedecenijskog poništavanja identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori. Ni nakon više od petnaest godina od nasilnog izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom i skoro toliko vremena od donošenja novog Ustava, srpski narod nema riješen ustavno-pravni status, niti, nažalost, to još uvijek ne zahtijevaju naši politički predstavnici.

U ovom trenutku Srbi u Crnoj Gori nemaju mogućnost da koriste ni prava manjinskih naroda, iako znamo da su Srbi konstitutivni narod, ali ni mogućnost da sebi obezbijede ono što su snagom državne moći za sebe već ostvarile sve nacionalne zajednice koje žive u njoj. Srbi navodno pripadaju pravoslavnoj većini gdje Crnogorci (Montenegrini) dobijaju sve, a Srbi samo promjenu identiteta. Isti je slučaj i sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja, iako sa daleko većim brojem vjernika, jedina od tradicionalnih crkava nema riješen status, pa se čini da je samo pitanje vremena kada će se ponoviti pritisak države na srpske svetinje, crkve i manastire.

Srpskom narodu u Crnoj Gori prijeti tiho nestajanje ukoliko ne bude snažnog kulturnog u ekonomskog povezivanja sa svojim sunarodnicima u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Naša očekivanja nijesu usmjerena na bilo kakvoj dominaciji , kako se u Crnoj Gori to želi predstaviti, već isključivo na ostvarivanje sloboda i jednakosti po univerzalnim standardima koji jednako važe za sve zajednice i građane. Međutim, to u ovom trenutku nije moguće. Pored toga što gase srpske medije i srpske organizacije, zatamnjuju kanale srpskih nacionalnih televizija i promovišu očigledni falsifikati kada je u pitanju istorijska postojanost srpskog naroda, gotovo u potpunosti su smišljeno prekinuti odnosi sa maticom srpskog naroda i nama bliskim zemljama.

Dugo čekana odlazeća Vlada Crne Gore nije uradila baš ništa da se odnosi Crne gore i Srbije poprave i ustabile. Potvrdila je sve odluke prethodne Vlade koje su donesene mimo većinske volje građana i nastavila maćehinski odnos prema srpskom narodu posebno na području prava, slobode, kulture i obrazovanja.

Draga braćo i sestre,

U potpunosti smo svjesni trenutka u kojem vam se obraćamo i teškoća koje su očigledne i koje užasno prijete da zaustave zamah stabilizacije i napretka Srbije i srpskog naroda ali vas ipak molimo da ne zaboravite na nas Srbe u Crnoj Gori koji živimo u uslovima nepriznatog naroda.

Srbi u Crnoj Gori su jedinstveni u želji za neraskidivom povezanošću sa svojim sunarodnicima u Republici Srbiji i Republici Srpskoj sa kojima nas u ovom trenutku dijele vještački postavljene granice. Nažalost, nerazumijevanje i suprotstavljenost lidera političkih stranaka u Crnoj Gori koje podržava srpski narod, umanjuje uticaj i snagu srpskog naroda za šta se mora pronaći rešenje.

Od vas molimo i očekujemo svaku vrstu pomoći kroz intenziviranje bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom na ostvarivanju legitimnih prava i potreba srpskog naroda, a do tog vremena i po mogućnosti nastavak materijalne pomoći kako bi se u Crnoj Gori očuvale kulturne, naučne i medijske organizacije srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: