Naslovna Najnovije Ruska pravoslavna crkva: Priznanje „Ohridske crkve“ predstavlja grubu i političku motivisanu invaziju...

Ruska pravoslavna crkva: Priznanje „Ohridske crkve“ predstavlja grubu i političku motivisanu invaziju na SPC!

0

Priznanje „Ohridske crkve“ od strane Vaseljenske patrijarhije predstavlja grubu i političku motivisanu invaziju na Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštili su u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

RPC ne priznaje odluke o statusu crkve u Sjevernoj Makedoniji, koje su donijete bez učešća SPC.

– Vaseljenska patrijaršija, kao i u slučaju Ukrajine, ponovo je odlučila da bude jedini i samozvani arbitar u cijelom pravoslavnom svetu, jedini i neosporni arbitar o svim crkvenim pitanjima, izvršivši grubo antikanonsko i politički motivisano zadiranje u nadležnost Srpske pravoslavne crkve. Međutim, legitimnu odluku o statusu Pravoslavne crkve u Republici Sjevernoj Makedoniji može donijeti samo Srpska Patrijaršija preko svog Arhijerejskog Sabora. Bilo koja odluka, donijeta bez učešća autokefalne Srpske pravoslavne crkve neće biti priznata od Ruske pravoslavne crkve. Nadam se da to neće priznati ni druge pomjesne pravoslavne crkve – rekao je Balašov.

Vaseljenska patrijaršija saopštila je juče da priznaje takozvanu crkvu Sjeverne Makedonije kao pravoslavnu i da je prima u zajednicu hrišćanskih pravoslavnih crkava.

Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj je priznao naziv te Crkve kao „Ohridska“ (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Sjeverne Makedonije) i isključuje upotrebu termina makedonska kao i bilo koje izvedenice iz tog termina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: