23.7 C
Banja Luka

Biće problema u primjeni novog Zakona o lijekovima

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini još nije objavljen u Službenom glasniku. Ministar zdravlja kaže da je rok od šest mjeseci za primjenu zakona ostavljen zbog procedura. Opozicija objašnjava da će Zakon na nivou Srpske pored postojećeg Zakona na nivou BiH napraviti haos na tržištu.

Nedavno u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojeni Zakon o lijekovima još nije objavljen u Službenom glasniku. To potvrđuje ministar zdravlja Alen Šeranić. On uvjerava i kako novi Zakon na nivou Srpske neće napraviti nikakve probleme tržištu lijekova i građanima.

-Neće baš sve proći bez problema i jednostavno – tvrdi bivši ministar zdravlja Republike Srpske Slobodan Stanić.

On u izjavi BN TV objašnjava da je zbog novog zakona na nivou Srpske neophodno promijeniti mnoštvo zakona koji se tiču spoljnje trgovine. Kaže i da se novim zakonom razbija jedinstveno tržište lijekova što će donijeti probleme i distributerima ali na kraju i građanima. Poseban problem, navodi on, može biti što većina firmi iz ove oblasti sjedište ima u Federaciji BiH.

Stanić kaže da je zanimljiva i čitava priča, prvo oko ukidanja Agencije za lijekove na nivou Republike Srpske a zatim i oko novog zakona o lijekovima.

Narodna skupština Srpske je zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima usvojila 20 oktobra. Na nivou BiH postoji Zakon o lijekovima koji novim zakonom na nivou Srpske ne može biti stavljen van snage.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here