Naslovna Najnovije Bivši komandant JSO je pušten iz Haga!

Bivši komandant JSO je pušten iz Haga!

0

Osnivač i bivši komandant Jedinica za specijalne operacije Franko Simatović zvani Frenki oslobođen je izdržavanja kazne po Haškoj presudi i prevremeno danas puštena na slobodu iz zdravstvenih razloga, ekskluzivno saznaje Kurir iz više nezavisnih izvora.

Podsetimo, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu (Mehanizam) izrekao je pravosnažne presude od po 15 godina zatvora nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, u maju ove godine.
poster

To je, inače, bio najduži sudski proces u istoriji ovog suda. Trajao je pune dve decenije.

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koje je dovelo do zločina u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu, Trnovu.

Prvostepenom presudom u junu 2021. godine Stanišić i Simatović su osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina, da bi ove godine ona bila preinačena na 15 godina.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Simatović njegov zamenik. Obojica su uhapšeni 13. marta 2003. godine u akciji Sablja.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube