Naslovna Najnovije Britanski ministar odbrane podnio ostavku!

Britanski ministar odbrane podnio ostavku!

0

Ben Volas podnio je ostavku na mjesto ministra odbrane Velike Britanije uoči očekivane jesenje rekonstrukcije kabineta premijera Rišija Sunaka, a prije sljedećih izbora.

Kako navodi „Skaj njuz“, njega će na toj funkciji zamijeniti ministar energetike Grant Šaps.

Britanski premijer prihvatio je Volasovu ostavku.

„U potpunosti razumijem vašu želju da se povučete sa svoje pozicije. Napuštate kancelariju sa mojom zahvalnošću i poštovanjem“, kazao je Sunak, navodi se na sajtu britanske vlade.

Ministar je napustio funkciju koju je obavljao od jula 2019. godine, i navodno ne planira da se više bavi politikom, što se dovodi u vezu s tim da je Vašington odbio da podrži njegovu kandidaturu za poziciju generalnog sekretara NATO-a.

Ben Volas je jedan od najuglednijih konzervativaca na Ostrvu i među najužim saradnicima bivšeg premijera Borisa Džonsona.

Posebno se isticao u podršci ukrajinskim vojnim naporima protiv Rusije, zalagao se da se Kijev naoruža tenkovima i raketama dugog dometa, a za vrijeme njegovog mandata u javnost su izašli brojni podaci o katastrofalnom stanju vojske Ujedinjenog Kraljevstva.

Na nedavnom NATO samitu u Vilnjusu kritikovao je Ukrajinu da je nezahvalna uprkos ogromnoj vojnoj pomoći koju je dobila sa Zapada, za šta je kasnije rekao da je pogrešno interpretirano.

Britanija je, uz Vašington, jedna od država od koje je Ukrajina dobila najveću vojnu pomoć uključujući i municiju sa osiromašenim uranijumom, rakete „storm šedou“, dronove i tenkove „čelindžer“.

U pismu ostavke koje je objavio „Skaj njuz“, uz prigodne riječi da mu je bila čast da služi zaštiti svoje zemlje, istakao je da je kao ministar odbrane imao priliku da doprinese odgovoru vlade na niz prijetnji i incidenata – od terorističkih napada 2017, trovanja u Solsberiju, Avganistana, Sudana i Ukrajine.

„U posljednje četiri godine naše oružane snage i njihovo rukovodstvo su blistali. Bilo da se radilo o evakuaciji iz Kabula, našem odgovoru na kovid, ili o Ukrajini i Sudanu, profesionalizam naših ljudi je prvoklasan“, napisao je Volas, te dodao da za sobom ostavlja Ministarstvo odbrane modernije i opremljenije, ali i bolje finansirano nego kada je preuzeo funkciju.

Rekao je i da zahvaljujući oružanim snagama Ujedinjeno Kraljevstvo poštuju širom svijeta, te da je respekt značajno porastao od rata od Ukrajini.

Pismo je zaključio riječima da se riješio na ostavku jer taj posao previše utiče i na njega i na njegovu porodicu, ali da će premijer Sunak i vlada imati njegovu podršku, prenosi RT Balkan.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube