Naslovna Najnovije Bjelorusija provodi masovnu mobilizacije. Šta se sprema?

Bjelorusija provodi masovnu mobilizacije. Šta se sprema?

0

Bjeloruske vlasti počele su masovno slati pozive za mobilizaciju stanovništva “za svaki slučaj”, kako tvrde. Pozivi su poslani čak i onima koji su prethodno proglašeni “nesposobnima” za službu.

Stanovnike Bjelorusije zabrinuli su pozivi koji su im protekle sedmice počeli stizati od ureda za vojnu mobilizaciju. Naime, bjeloruske vlasti masovno šalju pozive za mobilizaciju muškarcima, ženama, pa čak i onima koji su prethodno proglašeni nesposobnima za učestvovanje u vojnoj službi.

Službeni pozivi koje su ljudi primili nisu na sebi imali naveden razlog koji objašnjava zašto se tačno moraju pojaviti u državnim uredima. Međutim, ako se ne pojave, postoji mogućnost da budu kazneno progonjeni, prenosi portal Zerkalo.io.

“Okupili su oko 120 pojedinaca u lokalnom domu kulture i rekli su da se radi o vježbi formiranja teritorijalne jedinice, u slučaju vojne prijetnje“, rekao je jedan od sugovornika tog portala. “Proveli smo tamo nekoliko sati, zatim su mi vratili dokumente i pustili me doma.”

Nekoliko čitaoca portala potvrdilo je da su pozive dobijali čak i oni pojedinci koji su prethodno proglašeni nesposobnima za vojnu službu. “Poslali su mi poziv na posao, i to faksom. Otišao sam na razgovor s vojnim službenikom, provjerili su mi lične podatke i je li se promijenila veličina odjeće koju nosim. Nakon toga su mi samo rekli da se vratim na posao”, rekao je Maksim, rezervist iz Minska.

Iz državnih ureda za vojnu regrutaciju poručili su kako provode vježbe mobilizacije. “Provodimo planirane vježbe o kojima smo već ekstenzivno obavijestili javnost i medije”, potvrdili su iz ureda za vojnu regrutaciju okruga Gomelj. “Niko ne šalje nikoga u rat – ne brinite se.

Dnevnik.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: