Naslovna Izdvajamo BLINKEN: Primena sporazuma otvara put ka priznanju „Kosova“ od strane pet zemalja...

BLINKEN: Primena sporazuma otvara put ka priznanju „Kosova“ od strane pet zemalja EU

0
Američki državni sekretar dodao da je priznanje kosovske nezavisnosti od strane Srbije „druga stvar“ i da će potrajati.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da bi, primena sporazuma tzv. Kosova i Srbije otvorila put ka priznanju ‘Kosova’ od strane pet zemalja članice Evropske unije koje to još nisu učinile, prenosi Glas Amerike.

Blinken je tako odgovorio na pitanje senatorke DŽin Šahin u vezi sa njegovim naporima da ubedi pet zemalja EU koje ne priznaju ‘Kosovo’ da to učine.

„To je svakako pitanje na kom i dalje radimo, ali takođe mislim da nas ovaj sporazum, ako se implementira, zapravo vodi ka priznanju od strane ovih zemalja“, rekao je Blinken.

Blinken je dodao da je priznanje Srbije druga stvar i da će potrajati.

„Ali ako dođe do normalizacije odnosa između `Kosova` i Srbije, to bi imalo pozitivan efekat i verujem da ćemo vremenom doći do te tačke, ali mislim da će činjenica da su ‘Kosovo’ i Srbija postigli dogovor, pod pretpostavkom da će ga sprovesti, navesti pet zemalja na priznanje“, rekao je Blinken.

On je tokom sednice rekao da napredak koji je postignut između Srbije i „Kosova“ daje nadu na putu ka normalizaciji.

„Verujem da je važno, osim činjenice da su se obe zemlje načelno dogovorile da to učine, da su te obaveze deo planova obe zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, pa se nadam da će to biti podsticaj da ih sprovedu“, rekao je on.

Senatorka Šahin je rekla da se slaže i dodala da veruje da je važno da ljudi i na tzv. Kosovu i u Srbiji vide koristi u svom privatnom životu od ovakvog sporazuma.

„Nadamo se da će to približiti obe zemlje EU“, rekla je senatorka.

Blinken je dodao da su Sjedinjene Države „veoma uključene u ovaj proces“.

„Razgovarao sam i sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Aleksandarom Vučićem u vezi sa tim, tako da mislim da je ovo pozitivan trenutak“, rekao je on.

Izvor: RT Balkan

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube