Naslovna Najnovije BLOKADA KALINJINGRADA: Uvod u vojni sukob

BLOKADA KALINJINGRADA: Uvod u vojni sukob

0
Zamenik predsednika odbora za spoljne poslove ruske Dume Vladimir DŽabarov izjavio je danas da bi odbijanje Litvanije da do ruske enklave Kalinjingrada propusti robu pod sankcijama EU moglo da dovede do vojnog sukoba.

DŽabar je rekao da bi moglo da dođe do „oružanog sukoba” ako Kalinjingrad bude blokiran.„Ruska država mora da štiti svoju teritoriju i očuva njenu bezbednost. Ako uočimo pretnju po našu bezbednost koju prati mogućnost gubitka teritorije, sigurno ćemo preduzeti ekstremne mere i ništa nas neće zaustaviti”, rekao je DŽabarov.

NJegova izjava usledila je nakon upozorenja Kremlja da će reagovati na ograničenje tranzita.

Pokušaj Rusije da upotrebi vojsku protiv Poljske ili Litvanije pokrenuo bi direktan sukob sa savezom NATO, čije su Poljska i Litvanija članice. Prema Povelji NATO, saveznici su u obavezi da štite bilo koju napadnutu državu članicu.

Litvanija je ranije naglasila da je zabrana tranzita ruske robe deo četvrtog paketa sankcija EU i da se ona odnosi samo na čelik i metale koji sadrže gvožđe. Zemlja je odbacila rusku tvrdnju da je to blokada Kalinjingrada, jer roba koja nije predmet sankcija i železnički putnici mogu da prolaze kroz Litvaniju.

U skladu sa sankcijama EU, od jula će biti zabranjen tranzit neke druge robe proizvedene u Rusiji, od avgusta prevoz uglja, a tranzit nafte i proizvoda od nafte biće zabranjen u decembru.

Rusija tvrdi da su tranzitna ograničenja kršenje ranijih sporazuma sa EU o slobodnom prolazu robe do Kalinjingrada.

Izvor: politika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: