Naslovna Najnovije I peta zemlja povukla priznanje nezavisnosti Kosova, a Albanci spremili Oluju

I peta zemlja povukla priznanje nezavisnosti Kosova, a Albanci spremili Oluju

0

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je još jedna, peta zemlja, povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ali nije precizirao o kojoj zemlji je reč.

„Imamo i petu zemlju koja je je povukla priznanje Kosova i čekam da krenu u neku porecuduru za ulazak u neku međunarodnu organizaciju pa da vam pokažem sve papire koje imamo“, rekao je Vučić večeras na konferenciji za novinare.

On je poručio Prištini da se zaustavi i istakao da Srbija traži samo pošten pristup, kompromise, a ne primoravanje.

„Držim konferenciju samo da bih izneo upozoravajuću molbu jer ne znam sta drugo da učinim i kažem. Samo da im kazem – zaustavite se ljudi“, poručio je Vučić.

On je ukazao i da Srbija nema drugo oružje sem istine.

„Mi ćemo da ih molimo i verujem da će biti neko pametan da usliši naše molbe, a da dopustimo nove Oluje i Bljesak, taj film ponovio nećete gledati“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara šta znači da Srbija više nema kud, i šta će preduzeti ukoliko te molbe iz Prisitne ne prihvate i ako počnu da oduzimaju tablice od 1. septembra.

Vučić je rekao i da ne zna o čemu vise da se razgovara i šta da uradi.

Na pitanje da li narod treba da bude zabrinut, on je dodao da svi treba da budu zabrinuti.

„Stvari se samo pogoršavaju, a oni pokusavaju kosovski problem da završe što pre da im ne bi Putin ispostavio pet Kosova – DNR, LNR, Krim, Herson, Zaporožje“, rekao je Vučić.

„Može im se, ili tako misle sve praveći se da je to demokratski princip. Ako mislite da postoji neka bolja ideja ili da treba da ćutimo i da pustimo da se to desi, ja neću da ćutim“, poručio je Vučić.

On je dodao i da će nova vlada uskoro biti formirana pa moze da ćuti i da donese drugačiju odluku, a i skupština isto tako, ako bude postojala drugačija većina koja misli da je demokratski da ćutimo i da se pravimo da je sve u skladu sa međunarodnim pravnim normama.

„Ja neću da se pravim, bolje da me nema, nego da slušam gluposti koje mi vređaju inteligenciju i to oni koji nemaju mnogo više inteligencije“, rekao je Vucić i zaključio da je suštinsko pitanje ko je taj ko ruši međunarodne zakone.

Priština donela odluku o novoj Oluji

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da su privremene vlasti u Prištini donele odluke kojim žele da proteraju Srbe, odluke o novoj Oluji.

Vučić je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, preneo da je Priština donela odluku da se zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukine važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova.

Kako je rekao sam se obraća na konferenciji za štampu, pošto je najavio Lajčaku šta će da govori, i nije želeo gosta da dovede u neprijatnu situaciju.

„Mi smo uvek spremni i bili smo uvek spremni za dijalog. Neki nisu bili suštinski za dijalog, a imali su podršku zapadnih sila. Ovo što se danas promenilo govori u kom smeru se ide“, podvukao je Vučić.

On je rekao da je Priština u slučaju ove odluke u potpunosti podržana pre svega od Velike Britanije i Nemačke, i drugih članica Kvinte.

„Doneli su odluke koje imaju jedini cilj, a to je da proteraju Srbe sa severa, da se napravi nova Oluja, gde će oni vodeći kampanju dva meseca da ubede Srbe da se registruju pod RKS tablicama“, naglasio je Vučić.

Primetio je ironično da će deliti letke, kao za vreme Drugog svetskog rata, kada su nas ubeđivali da smo slobodni, iako smo bili okupirani.

Ukazao je da, ako ne ubede Srbe, onda će im otimati ne samo tablice, već i vozila.

Suština je u tome, da se ne lažemo,dodao je, da godinama trpimo laži i predstavnika Kvinte i kosovko-metohijskih Albanaca.

Nije mi problem, kaže što misle da smo glupi, već je probel što misle da su mnogo pametni. Misle, kada toliko očigledno to rade, da ne razuemo šta rade.

„Spalili su desetine naših crkava i manastira i pobili desetine ljudi, a kao nagradu su dobili nezavisno Kosovo, dok su se u Beogradu svađali oko fotelja“, rekao je dalje i podsetio i na tešku odluku Međunarodnog suda pravde.

Podsetio je da se 2013.selo za sto i dobili smo Briselski sporazum.

„Od tog Briselskog sporazuma Srbi su sve ispunili. Jedina stvar koju je Priština trebalo da ispuni nije ispunjena. I kako je moguće da zapadna Kvitna ćuti, a kada Srbi okače baner ZSO, onda idete u zatvor“, kazao je on.

Ukazao je da su potom u Prištini rešili da nas maltretiraju sa taksama više godina, da ruše CEFTA, a onda i da upadaju specijalci sa dugim cevima na sever i pored dogovora sa NATO da to ne smeju.

„Onda su se setili da treba dalje da provode teror i počeli su da pričaju o reciprocitetu. I tu dolazimo do najvećeg licemerja zapada. Pred izbore su govorili: „Ne brinite, mi radimo na tome“. Računali su da će ovi njihovi da me pobede na izborima, ali nisu mogli“, rekao je on.

Ukazao je da su dodatno pokušavali da pokažu Srbima da oni ne mogu da na Kosovu imaju Srbiju.

Istakao je da Prištinu ne interesuje međunarondo pravo, što je, kaže, preneo Lajčaku.

„Kada govore o Ukrajini, svima su puna usta teritorijalnog integriteta, a kada se pomene Povelja UN i Srbija, kao i Rezolucija 1244 mnogi gledaju u daljinu kao da ne razumeju o čemu se radi“, dodao je on.

Podsetio je i da je Rezolucijom 1244 Srbija imala pravo da dogovoreni broj svoj osoblja vrati na Kosovu, te upitao kada će to da bude, da li na „Kukovo leto“ kao ZSO.

„Ovo se dešava što su oni silni bahati i arogantni, a mi nemamo nuklearno oružje i naftu. Zato misle da mogu Srbiji da urade što žele“, naglasio je on.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: