Naslovna Region Bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine. Pokušali su da zatru srpsko biće

Bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine. Pokušali su da zatru srpsko biće

0

Bombardovanje Beograda 1941. bio je uvodni dio invazije sila Osovine na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu. Ovaj događaj, poznat i kao operacija „Odmazda“, trajao je od 6. do 12. aprila, a najveću štetu pretrpela je biblioteka na Kosančićevom vjencu, koja je tog 6. aprila izgorjela do temelja.

Dejan Ristić, istoričar i nekadašnji direktor Narodne biblioteke, ovom temom se bavi godinama, a tokom svojih istraživanja je došao do podataka da je lično Adolf Hitler naredio spaljivanje biblioteke zato što je čuvala viševjekovni identitetski kod srpskog naroda.

– Zgrada na Kosančićevom vjencu je planski gađana i to zapaljivim bombama, a ne klasičnim projektilima, i zbog toga je sve i uništeno. Bila je posebno označena na planovima za bombardovanje. Ovo znamo iz svedočenja generala Lera, koji je osmislio i realizovao bombardovanje. Radi se o klasičnom ratnom zločinu nad kulturnim nasleđem – objašnjava Ristić, koji je ovaj događaj detaljno opisao u svojoj knjizi „Kuća nesagorivih reči – Narodna biblioteka Srbije 1838-1941“.

– Niko nije odgovarao za uništenje više od pola miliona dragocjenih rukopisa, knjiga, fotografija… Nikada nije pokrenut postupak za utvrđivanje odgovornosti, ili eventualnu ratnu odštetu zbog uništenja nacionalnog fonda koji je čuvan u Biblioteci – objasnio je on.

Hitler je pred bombardovanje dao nekoliko izjava kojima je rekao da su ga Srbi razočarali demonstracijama i da su izdajnički narod, te da Srbija treba da bude surovo kažnjena.

– Zbog tih demonstracija odložen je napad nacista na SSSR, zbog čega je Hitler bio još više bjesan. To je bio šamar koji mu je udaren usred Evrope. On i Gebels su osmislili da se na Radio Berlinu u 5.20 pusti „Marš princa Eugena“, što je bio signal za početak rata – rekao je Ristić i dodao da je istog dana počelo bombardovanje Atine, za koju je Hitler insistirao da ostane netaknuta, dok je za Beograd tražio da bude sravnjen sa zemljom.

„Da se ne zaboravi“

Vijesti Srpske

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube