Naslovna Politika Brine li Incko za BiH ili baca OTROVNE STRELICE prema Dodiku

Brine li Incko za BiH ili baca OTROVNE STRELICE prema Dodiku

0

Dok se očekuje dolazak novog visokog predstavnika, sadašnji vršilac ove funkcije u BiH Valentin Incko jasno je poručio da Bosna i Hercegovina nije ispunila uslove za zatvaranje OHR.

Da li su političari u BiH iskreni u namjeri za odlazak OHR i da li je Dodik pomogao u njegovom djelovanju, kako to tvrdi Incko?

Analitičarka Tanja Topić kaže za Srpskainfo da se samo uz radikalan zaokret politika unutar BiH i njihov konsenzus može doći do prekida starateljstva međunarodne zajednice.

– Sa ovakvim politikama koje vode ka međusobnom blokiranju, koje ne poznaju kompromis, koje insistiraju slijepo na svojim zacrtanim političkim ciljevima, nemoguće je da se ti uslovi ispune – ocjenjuje Topićeva.

animljivo je da je Incko poručio, da je od svih političara u BiH najbolje ranije sarađivao s Miloradom Dodikom, koji je najglasniji u izjavama da visoki predstavnik treba da ode iz BiH i samim tim da se OHR ukine.

– U prvih 12 godina OHR međunarodna zajednica je bila robusno prisutna u BiH i u to vrijeme je uvedena konvertibilna marka, osnovana Granična policija i zajedničko Ministarstvo odbrane. Milorad Dodik je u to doba bio jako kooperativan i najviše je pomogao u ovim uspjesima OHR – rekao je Incko gostujući na BN televiziji

Podsjetio je da je SNSD pristao na osnivanje Suda BiH, a SNSD funkcioner Nebojša Radmanović je stavio svoj potpis na saradnju sa NATO.

“Politički pristrasan”

Šefica Kluba SNSD u Predstavničkom domu PS BiH, Snježana Novaković Bursać, kaže za Srpskainfo da ovakvim riječima Incko samo pokazuje da je politički pristrasan i da njegove „politikanske“ izjave nemaju utemeljenje u činjenicama.

– Sve što se dešavalo u vremenima reformi, koje on pominje, dešavalo se u kontekstu snažnih, diktatorskih intervencija visokih predstavnika koji su, zloupotrebljavajući svoja ovlašćenja, degradirali ustavno ustrojstvo BiH i tako i uveli ovu državu u nefunkcionalno stanje bez perspektive – tvrdi ona.

Ističe da je dovođenje Dodika u vezu s navedenim reformama politikanstvo i osveta.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Zloupotreba samoprisvojenih, nepostojećih ovlaštenja visokog predstavnika je upravo prekinuta odlučnim stavom Milorada Dodika, odnosno SNSD i koalicije okupljenje oko cilja i zadatka da se očuvaju ustavne nadležnosti Srpske. Taj stav se najsnažnije osjetio prilikom stopiranja pokušaja prenosa nadležnosti u oblasti bezbjednosti, odnosno kod pokušaja formiranja policije na nivou BiH. Od tada mnogi procesi idu u suprotnom smjeru od onog koji Incko želi – kazala je Novaković Bursaćeva.

“Čin osvete”

Istakla je da, imajući na umu čvrst stav političkog vođstva Republike Srpske i podršku naroda, OHR nije imao nikakve šanse da nastavi u bivšem maniru.

– Incku trenutno preostaje samo da putem određenih medija upućuje otrovne strijele i politikantske konstrukcije prema Miloradu Dodiku, čija je politika raskrinkala, obezvrijedila i obesmislila ulogu OHR u BiH, i to kao svojevrsni čin osvete, jer on već odavno nije relevantan politički faktor u ovoj zemlji – kategorična je šefica Kluba SNSD u Predstavničkom domu PS BiH.

Dodaje da postojanje OHR u BiH već godinama nema nikakvog smisla.

– Osim dobrih primanja, koje visoki predstavnici ostvaruju obavljajući tu funkciju, oni nemaju nikakvu odgovornost prema bilo kome, a čak su u nekim vremenima „isposlovali“ da njihove odluke ne podliježu sudskom preispitivanju, što je nevjerovatna pravno-politička situacija za 21. vijek – kazala je Snježana Novaković Bursać.

Ona je mišljenja da bi OHR davno bio ukinut da postoji istinska volja međunarodne zajednice za dobre namjere prema Bosni i Hercegovini.

Dodik: Loše za sve

A da BiH nema nikakvog smisla i da je u njoj sve nakaradno, smatra srpski član i predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. On kaže da apsolutno nije uspio eksperiment koji su u BiH sprovodili stranci zajedno sa Bošnjacima.

– Ovo je loše za sve, za Bošnjake, Hrvate i nas Srbe, jer niko nije zadovoljan, pa ni međunarodni predstavnici. Zato se i zadržavaju ovdje već 25 godina, u lažnoj nadi da će napraviti ono što oni misle da treba nama da bude mjera naše slobode i dobrog života – rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska devastirana kriminalnim radnjama visokih predstavnika i političkom podrškom SAD i Zapada.

Topić: Nemamo vladavinu prava

Sa ili bez uplitanja stranaca, činjenica je da Bosna i Hercegovina treba raditi na jačanju vladavine prava, smatra struka.

– Visoki predstavnik jeste imao bonska ovlašćenja na raspolaganju, ali ih je prestao koristiti jer se smatralo da su domaći političari dovoljno zreli da će odgovornost za reformu preuzeti sami. Međutim, to se nije desilo. U međuvremenu, došlo je i do svojevrsne balkanizacije međunarodne zajednice i ona je potpomogla što mi danas nemamo vladavinu prava. Zato što je proces donošenja odluka izmjestila iz institucija, ponižavajući ih na isti način kao što su to uradili domaći političari, i smiještajuću ih za kafanske stolove. Svi su dali svoj doprinos što u BiH nemamo vladavinu prava, što su institucije obezvrijeđene, obesmišljene, a zapravo etnonacionalne poglavice s nekoliko ambasadora odlučuju o svim bitnim stvarima u državi – ocjenjuje Topićeva.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube