22.7 C
Banja Luka

Borel: Ishod rata u Ukrajini biće odlučen ovog proljeća ili ljeta

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je danas da obezbjeđivanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini nije moglo da čeka, pošto će, kako je ocijenio, ishod rata u Ukrajini biti odlučen ovog proljeća ili ljeta.

Usljed sumnji oko kontinuirane američke podrške Kijevu, Borel je rekao novinarima u Vašingtonu da je njegova poruka američkim poslanicima da „šta god je potrebno da se uradi, mora da se uradi brzo“, prenio je Rojters.

„To je naša istina u EU. Moramo da ubrzamo stvari, da pojačamo podršku da radimo sve brže. Zato pojačavamo kapacitete naše vojne industrije. A to je istina i za SAD“, rekao je Borel.

On je dodao da će naredni mjeseci biti „odlučujući“.

„Brojni analitičari očekuju veliku rusku ofanzivu ovog ljeta, a Ukrajina ne može da čeka ishod američkih izbora u decembru“, istakao je Borel.

Demokrate predsjednika Džozefa Bajdena podržale su vojnu pomoć Ukrajini od početka ruskog napada na Ukrajinu, dok je bivši predsjednik Donald Tramp zauzeo rezervisaniji stav.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Majk Džonson, zasad je odbio da stavi na glasanje prijedlog zakona kojim bi se obezbijedila pomoć od 60 milijardi dolara Ukrajini.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here