22.7 C
Banja Luka

Stevandićevo vođenje Narodne skupštine bahato i najgore do sada

Proteklo trodnevno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske ponovo je ostalo u sjeni neprimjerene retorike, uvreda među narodnim poslanicima i sukoba između rukovodstva parlamenta i opozicije. Da li je do poslanika ili do rukovodstva narodne skupštine?

Tolerisanje uvreda i psovki poslanicima skupštinske većine, a oduzimanje riječi i izbacivanja poslanika opozicije, postale su ustaljeno ponašanje predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića.

Sve je kulminiralo na samom kraju prvog dana zasjedanja kada je došlo do verbalnog sukoba Nebojše Vukanovića i ministra Vojina Mitrovića. Nakon psovki, koje je Mitrović uputio Vukanoviću, Stevandić je na sebe preuzeo zadatak da dijeli pravdu, pa je tako izrekao opomenu Vukanoviću i u blažem tonu Mitroviću. Nakon toga nepristojnim riječima se odnosio prema Vukanoviću iako bi bi trebalo da ima ista prava kao i on koji rukovodi Narodnom skupštinom. Pa je tako došlo do pozivanja obezbjeđenja i upućivanja na ljekarski pregled.

„Molim da odstranite gospodina Vukanovića.  Niko vama ništa nije psovao gospodine Vukanoviću. Idite dežurnom doktoru…“, poručio je Stevandić.

Međutim, Stevandić kaže da je sve uradio kako bi bio spriječen sukob Vukanovića i Mitrovića. I za poruku Vukanoviću da ide ljekaru, Stevandić ima opravdanje.

„Više puta sam rekao da čovjek koji vrišti i galami je u psihologiji i psihijatriji osoba koja traži pomoć. Moj savjet svakoj osobi koja vrišti i skače je da ide dežurnom doktoru“, poručio je naknadno Stevandić.

U Stevandićevom ućutkivanju opozicije posebno je sporno, kako oni kažu, to što ne dozvoljava da iznesu svoje stavove updajući im u riječ, prekidajući… stavljajući se u ulogu cenzora koji određuje koja riječ i šta se može izgovoriti u Narodnoj skupštini.

Tako ne dozvoljava ni da se pominju porodice ministara i funkionera koje su uveliko upleteni u poslove koji su povezani sa javnim budžetom.

U SDS-u posebno naglašavaju da Stevandić, koji je nekada pripadao toj stranci, se ovakvim postupcima dijeljenja lekcija u Narodnoj skupštini dokazuje lideru SNSD-a koji ga je nagradio funkcijom predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

„Možda tako mora jer se ne smije suprotstaviti svojim koalicionim partnerima bojeći se za svoje mjesto, ali mislim da je to neprikladno prema narodnim poslanicima jer su poslanici domaćini i svi smo jednaki, a predsjednik parlamenta je jedan od nas prvi među nama i mora da poštuje autoritet sve jednoga narodnog poslanika u sali“, kaže poslanik SDS-a Milan Petrović.

Za ono u šta se skupština pretvorila, odgovoran je Stevandić, ali i oni koji čine skupštinsku većinu koji biraju i održavaju ovakvo skupštinsko rukovodstvo, kategorični su iz Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, čiji su poslanici u najčešćem klinču sa Stevandićem.

„Najbolje se vidi njihovo ponašanje kada je psovana majka Nebojši Vukanoviću da oni sa osmijesima izlaze iz sale Narodne skupštine i da im je drago i to je jedna skupina licemjera. Ogledalo je Nenad Stevandić svih njih i ne vjerujem da se mnogo razlikuju samo što se neki osmjele da to javno izraze, a neki su pritajeni“, kaže Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS.

Da su sjednice Narodne skupštine kao i vođenje iz godine u godinu postali sve gore, smatraju i novinari koji izvještavaju iz parlamenta Republike Srpske i svjedoče da je najveći zakonodavni organ u ovom mandatu izgubio svoju ulogu.

„Ovo je definitivno možemo reći jedan od najgorih saziva kada je riječ o Narodnoj skupštini zato što zato što imamo suviše kruto vođenje Narodne skupštine. Dakle, imamo s jedne strane veoma bahat način komuniciranja od strane vladajuće većine gdje su nerijetko i uvrede i izlaženje iz dnevnog reda međutim kada se to desi od strane opozicije njima se oduzima riječ njih čak izbacuju iz sale“, smatra novinar Đorđe Vujatović.

Od početka Stevandićevog predsjedavanja Narodnom skupštinom do izražaja je došlo drsko i bahato ponašanje, pa se mnogi pitaju da li je razlog i to što Stevandić takvim radom želi da se dodvori vrhu SNSD-a kako bi obezbijedio svoj politički angažman i u narednom periodu?

Stevandić je lider male stranke, Ujedinjena Srpska, koja je u koaliciji sa SNSD-om.

(BN) Foto: D. Rakita

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here