Naslovna Uncategorized Borenović u SE: Prijemom Kosova u Savjet Evrope šaljete poruku Kataloniji, Škotskoj…...

Borenović u SE: Prijemom Kosova u Savjet Evrope šaljete poruku Kataloniji, Škotskoj… mojoj Republici Srpskoj

0
Član delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, na kojoj se razmatra preporuka za prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju, Branislav Borenović (PDP) kazao je da se da se pravi presedan, te da se prijemom Kosova u SE šalje poruka mnogim zemljama pa i Republici Srpskoj.

„Ja ću vam danas prvo postaviti jedno pitanje, da dobro razmislite: kakvu bi odluku donijeli da jedan dio vaše suverene države, jednostrano odluči da proglasi nezavisnost, mimo vaše volje i saglasnosti, i da danas odlučujete o članstvu u Savjetu Evrope takvog jednog otcjepljenog dijela vaše zemlje? Zamislite samo“, kazao je Borenović tokom obraćanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u Strazburu.

Sa žaljenjem, kazao je, moram konstatovati da stavljanjem na dnevni red prijema tzv. Kosova u Savjet Evrope, mi danas ovdje prisustvujemo jednom drastičnom primjeru urušavanju međunarodnog prava.

„Ovdje, u srcu Evrope, kolijevci demokratije, prisustvujemo strašnom udaru na bazične demokratske principe. Ovim postupkom gazite suverenitet i teritorijalni integritet zemlje članice Savjeta Evrope i zemlje članice Ujedinjenih nacija – Srbije“, naglasio je Borenović i dodao:

„Ovo je svjetski rekord u kršenju demokratskih principa i međunarodnog prava, jer hoćete ekspresno, za samo godinu dana da omogućite članstvo u ovom tijelu teritoriji Kosova i Metohije unilateralno otcijepljenoj od suverene zemlje Srbije. Ta teritorija nije priznata od više od polovine svijeta i nije i ne može biti članica Ujedinjenih nacija kao samostalna zemlja.“

Borenović je podsjetio da prištinske vlasti u svom jednostranom djelovanju ne postupaju po preuzetim međunarodnim obavezama i krše međunarodne sporazume.

„Znamo da Priština apsolutno ništa nije uradila da ispuni ključni uslov iz Briselskog sporazuma, odnosno po pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština“, kazao je.

„I sve to činite u teškom trenutku, kada se mukom i pregovorima pokušavaju normalizovati odnosi između Beograda i Prištine. Gospodo, pravite nevjerovatan presedan, istorijski štetan presedan i urušavate instituciju Savjeta Evrope“, istakao je Borenović tokom rasprave o tački dnevnog reda pod nazivom „Zahtjev Kosova za članstvo u Savjetu Evrope“ na plenarnoj sjednici.

Borenović je dalje upitao:

„Da li ovim presedanom kreirate novo pravilo, šaljete li danas poruku Kataloniji, Škotskoj, sjevernoj Italiji, Južnom Tirolu, Flamaniji, Sjevernom Kipru mnogim djelovima Ukrajine… Šaljete li poruku i mojoj Republici Srpskoj i BiH da je moguće prograsiti jednostrano nezavisnost i tražiti prijem u Savjet Evrope.“

On je upozorio da od ishoda današnjeg glasanja ćemo znati, a vrijeme će pokazati, kakve posljedice će biti.

„Odmah da kažem da ću ja biti protiv ovog prijedloga i ponoviću – bez saglasnosti Srbije, besmisleno je, nerazumno, neprimjereno i apsurdno donositi ovakve nevjerovatne odluke. Ovo je paradoks i sramota.

Jedini način da spasite čast i obraz ove institucije je da odbacimo ovaj prijedlog ili da ključni preduslov za bilo kakavo razmatranje bude implementacija dogovorenih sporazuma, tj. formiranje Zajednice srpskih opština“, zaključio je Borenović izlaganje u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

(BN) Foto: BN

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: