Naslovna Izdvajamo Usvojen prijedlog o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope

Usvojen prijedlog o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope

0

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je večeras nacrt izvještaja izvjestioca za samoproglašeno Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Kosovu odobri da postane član Savjeta Evrope.

Za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope glasao je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 uzdržano.

Poslanici su prethodno odbacili amandmane srpske delegacije, kojima je traženo da odluka o prijemu bude odložena, kao i da formiranje ZSO bude uslov za članstvo Prištine.

Glasanje je održano nakon debate u PS SE, tokom koje je šefica srpske delegacije u PS SE Biljana Pantić Pilja oštro kritikovala preporuku za prijem tzv. Kosova i poručila da nagrađivanje Prištine za jednostrane akcije predstavlja presedan koji će otvoriti Pandorinu kutiju, kao i da će Srbija razmotriti da li želi da bude član organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo.

„Odlučili ste da pogazite međunarodno pravo i primite u Savet Evrope nešto što nije država, mimo svih procedura“, istakla je Pantić Pilja, prenosi Tanjug.

Bakojani je prethodno pozvala PS SE da prihvati njen izvještaj o prijemu Prištine u Savjet Evrope i naglasila da se u njenom izvještaju ne zauzima nikakav stav o statusu tzv. Kosova.

Predstavnci različitih grupacija u PS SE iznijeli su tokom rasprave različita mišljenja o prijemu tzv. Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: