Naslovna Politika BORENOVIĆ: Zora Vidović prekršila skupštinske zaključke

BORENOVIĆ: Zora Vidović prekršila skupštinske zaključke

– Imam osjećaj da vladajući SNSD očigledno polako ulazi u tu neku vrstu kolotečine u kojoj selektivno bira za šta će glasati za, a gdje neće učestvovati u donošenju odluka, što je na neki način potpuno u suprotnosti sa zaključcima NSRS i degradira nešto što je bilo adekvatan odgovor u NSRS“, kazao je Borenović

Uprava za indirektno oporezivanja pokazala je neku vrstu drskosti, prije svega zato što ne poštuje odluke Parlamenta, a evo vidimo da se donose određene odluke i mimo zaključaka Narodne skupštine Republke Srpske, kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović za FTV..

Osvrćući se na učestvovanje ministarke finansija Republike Srpske Zore Vidović (SNSD) u radu sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Borenović kaže da se ustanovljava neka čudna praksa.

„Jedan dio ključnih ljudi iz Republike Srpske donosi odluke koje se tiču određenih finansijskih naravno predispozicija bitnih za Republiku Srpsku i generalno za funkcionisanje budžeta. S druge strane imamo odluku Narodne skupštine u kojoj je jasno rečeno da nema učestvovanja u donošenju odluka, i to prvenstveno u Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH“, kaže Borenović.

Prema njegovim riječima, vrlo je čudno to što se dešava u Upravi za indirektno oporezivanje, koja je kako naglašava, jedna od najvažnijih finansijskih institucija u kojoj se dešavaju određeni novčani tokovi koji su bitni za funkcionisanje i Republike Srpske i Federacije BiH.

Ne samo ta odluka koju je podržala gospođa Vidović, kaže on, nego prvenstveno i onaj dio koji se tiče neodustajanja od strane UIO-a od kupovine poslovnog prostora za nenormalnih 100 miliona KM, iako imamo oduku Parlamenta iz jula da se ta odluka poništi i da se raskine nabavka poslovnog prostora po tri puta većoj cijeni nego što UIO ima na raspolaganju već 10 godina.

„To je, po meni, možda ključna afera koja se pokušava već nekoliko sedmica i mjeseci ostaviti na agendi UIO-a, pa čak bezobrazno i tražiti od Savjeta ministara da se odobri dodatnih 63 miliona KM. To je vrhunac bezobrazluka, licemjerja vladajuće koalicije koja ne preza ni od toga da po nenormalno visokim cijenama koristi narodni budžet za neke vlastite svoje privilegije ili za neke tajkunsko-kumovske relacije kojima se želi obezbijediti ogroman profit“, kazao je Borenović.

Navodi da su se zaključci Narodne skupštine počeli selektivno tumačiti.

„Ti zaključci su vrlo precizni – nema učestvovanja u odlučivanju u zajedničkim institucijama BiH, osim u slučajevima gdje treba svojim glasanjem se suprotstaviti odlukama koje su protivne interesima Republike Srpske. Imam osjećaj da vladajući SNSD očigledno polako ulazi u tu neku vrstu kolotečine u kojoj selektivno bira za šta će glasati za, a gdje neće učestvovati u donošenju odluka, što je na neki način potpuno u suprotnosti sa zaključcima NSRS i degradira nešto što je bilo adekvatan odgovor u NSRS“, kazao je Borenović, gostujući na federalnoj televiziji.

(BN)