Naslovna Izdvajamo BRUTALNCI GUBICI NAJJAČE UKRAJINSKE BRIGADE: Rusi ih satiru doslovno

BRUTALNCI GUBICI NAJJAČE UKRAJINSKE BRIGADE: Rusi ih satiru doslovno

0
Elitna ukrajinska 82. vazdušno-jurišna brigada, koju je američki magazin „Forbs” opisao kao „najmoćniju jedinicu Kijeva” na prvim linijama fronta, za samo nedelju dana otkako se pridružila napadima na ruske odbrambene linije, izgubila je 10 odsto svojih vrednih vozila za čišćenje mina.

Ova brigada koja ima 2.000 vojnika, naoružana sa četiri tenka britanske proizvodnje „čelendžer 2“, zatim 40 guseničarskih borbenih vozila pešadije nemačke proizvodnje i 90 borbenih vozila pešadije na točkovima „strajker”, držana je u rezervi sve do prošle nedelje.

Od trenutka kada je ubačena u borbu, izgubila je najmanje dva vozila inženjerskog odreda M1132, piše magazin „Forbs”.

M1132 je varijanta vozila „strajker“, koje je opremljeno minskim valjcima i namenjeno je da raščišćava put kroz minska polja snagama koje napreduju. Gubitak nije bio iznenađujući s obzirom na ulogu oklopa i njegovu relativno slabu zaštitu, navodi se u izveštaju.

Vozila za probijanje minskih polja obično imaju šasiju tenka. Iako je pogodniji za vazdušni transport, M1132 je ranjiv na neprijateljsku vatru i idealno bi ga trebalo koristiti u iznenadnim napadima gde postoji mali otpor, objasnio Dejvid Eks.

Izveštaj je zasnovan na slikama uništenih vozila koje kruže internetom. „Forbs” navodi da je nejasno kako su tačno neutralisani i da li su njihove posade preživele.

„ Dobra vest“, primetio je Eks, je da američka vojska „ima stotine više „strajkera ​​u skladištu“ i da može više da isporuči Ukrajini.

82. je raspoređena na liniju fronta u oblasti Zaporožja i uključena je u potiskivanje Ukrajine ka selu Rabotino, gde su u poslednje vreme bile intenzivne borbe.

Izvor: Politika.rs

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube