Naslovna Izdvajamo Putin o ulozi BRIKS-a: Branimo mišljenje većine svijeta

Putin o ulozi BRIKS-a: Branimo mišljenje većine svijeta

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio putem video-linka na plenarnoj sjednici samita BRIKS-a koji se održava u Johanesburgu.

„Petorka“ se potvrdila na globalnoj areni, braneći mišljenje međunarodne većine, istakao je Putin na početku obraćanja.

„Države BRIKS-a su protiv hegemonije i politike neokolonijalizma“, dodao je on.

Po njegovim riječima, organizacija se zalaže za formiranje multipolarnog svjetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu, uključujući pravo naroda na sopstveni razvoj. Ona se protivi svakoj hegemoniji i izuzetnosti određenih država.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, on je istakao da teška kriza u Ukrajini izazvana željom niza zapadnih država da sačuvaju svoju hegemoniju u svijetu. Putin je rekao da su akcije Rusije u Ukrajini bile produktivne u jednom – stavile su tačku na rat kijevskog režima, kojeg podržava Zapad, protiv civila koji se nisu složili sa državnim udarom koji je izveden 2014. godine.

On se zahvalio kolegama iz BRIKS-a koje pokušavaju da pomognu u rešavanju konflikta u Ukrajini.

Predsjednik je pozvao članove „petorke” da povećaju transakcije u nacionalnim valutama i međubankarsku saradnju, kao i da se osnuje stalna komisija za transport, koja bi se, između ostalog, bavila i logistikom. Rusija računa na intenziviranje saradnje zemalja BRIKS-a u oblasti istraživanja i spremna je da dijeli tehnologije, naglasio je ruski šef države.

Naredni samit BRIKS-a će biti održan u oktobru 2024. godine u Kazanju, najavio je predsjednik Rusije.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube