Naslovna Najnovije CAREVIĆ: Spreman sam da prihvatim kandidaturu za predsjednika Crne Gore (VIDEO)

CAREVIĆ: Spreman sam da prihvatim kandidaturu za predsjednika Crne Gore (VIDEO)

Prihvatio bih kandidaturu za predsjednika Crne Gore; ja sam uvijek tu da pomognem, rekao je predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević u emisiji Srpski sv(ij)et u kojoj je gostovao i šef kabineta predsjednika opštine Budva Nikola Jovanović. Carević ističe da je spreman da prihvati bilo kakav izazov i dodaje da Crnu Goru treba da vodimo domaćinski, da vrijedno radimo, kako bi svi u njoj lijepo živjeli.

“Neophodno je uspostaviti jednu pravnu državu i mislim da je to “lagana priča“, samo je pitanje da li to neko hoće, ili neće. Zamislite kada bi u našoj državi živjelo više miliona građana? Crnu Goru vidim kao svoju porodicu i smatram da sve ono što radim kada je ljudski i ekonomski odnos u pitanju, radim uspješno! Ja sam voljan da pomognem!“, rekao je Bato Carević.

Na njegove riječi se nadovezao Nikola Jovanović, šef kabineta gradonačelnika Budve, koji u potpunosti podržava kandidaturu Carevića za budućeg predsjednika Njegoševe Crne Gore. „Krajnje je vrijeme za tako nešto, jer se u sadašnjoj kompoziciji vlade ne nalaze predstavnici srpskog biračkog tijela. Oni se ne smiju nikome izvinjavati, već treba da budu ponosni na našu istoriju i tradiciju. Pobijediti organizovanu kriminalnu grupu dva puta u Budvi nije mala stvar. Došlo je vrijeme da Srbi imaju političkog predstavnika na najvišoj mogućoj državnoj funkciji, kao što je predsjednik Crne Gore“, dodaje Jovanović uz ohrabrujuće riječi upućene Careviću, da je najjači kandidat za tu funkciju jer iza sebe ima rezultate koji imaju šta da ponude.

Trenutna ekonomska situacija u Crnoj Gori nije zadivljujuća. Nova vlada je morala da se zaduži sa 750 miliona evra pod nepovoljnim uslovima, a Carević vidi najbolje rješenje za djelimično riješavanje problema kroz saradnju sa svim susjednim državama Crne Gore.

“Jedno od izbornih obećanja jeste bilo ukidanje sankcija Rusiji i normalizacija sa Republikom Srpskom i naravno Srbijom, upravo zbog interesa građana koja su vezana za ekonomsko stanje države. Imao sam priliku da razgovaram sa ministarkom turizma, telekomunikacije i trgovine, Tatjanom Matić, kojoj sam veoma zahvalan, jer je pozicionirala Crnu Goru na prvu poziciju destinacija za srpske turiste. Želja mi je da uspostavimo pokidane veze, a narod Srbije mora da zna da politika Mila Đukanovića nije volja građana Crne Gore“, rekao je Carević i naglasio da je najbolji budući izvor prihoda za Crnu Goru grana turizma, jer oni trenutno nemaju drugih privrednih djelatnosti.

Nikola Jovanović dijeli Carevićevo mišljenje i sasvim sigurno govori da se Crna Gora već duže vrijeme nalazi pred finansijskim kolapsom, kao i to da čisto sumnja da postoji zemlja koja ima toliki javni dug, a da već nije proglasila bankrot.

“Vlada Crna Gore mora da uradi nešto po pitanju ekonomskog stanja. Crna Gora nije u prilici da bilo kome uvodi sankcije, pogotovo ne Rusiji. Crna Gora zavisi od turizma, pa nam je upravo tu potrebna najveća pomoć. Građani Srbije treba da znaju da su uvijek dobrodošli na crnogorsko primorje“, dodaje Jovanović, koji i dalje zastupa čvrst stav o kandidaturi Carevića za predsjednika i nadovezuje se da samo uz pomoć takve osobe, Crna Gora može odrediti svoj budući pravac.

Tridesetogodišnja hobotnica Demokratske partije socijalista i dalje pušta svoje pipke, iako je otjerana sa pozicija vlasti 30. avgusta prošle godine. Jovanović to oslikava kroz sljedeće riječi „Milivoje Katnić je najbolja slika i prilika trenutnog stanja u Crnoj Gori. Neravnotežu stvorenu DPS-om treba dovesti u optimalni okvir, a vlada Zdravka Krivokapića treba da prepozna proces i da otvori prostor za određenu rekonstrukciju. Neophodno je ubaciti ljude koji će stvoriti koheziju između parlamenta i vlade, kako bi stabilnost vlade bila veća“.

Carević i Jovanović su se takođe složili oko donošenja zakona o tužilaštvu i sudstvu. Neophodno je donošenje zakona o porijeklu imovine, koji će uslijediti pravedan pravni sistem. Prioritet je ispitati kompanije bivšeg vladajućeg sistema i sve što je mimo zakona isfiltrirati, pa tako dobiti sposobne ljude za obavljanje funkcija. „Nisam zadovoljan dosadašnjim radom nove vlade, ali treba im dati šansu. To su časni ljudi, nisu kriminalci i nije lako dejstvovati nakon tridesetogodišnje vlasti organizovane kriminalne grupe. Nadam se da će ekspertska vlada pokazati bolje rezultate, u suprotnom, reforma je neophodna“, govori Carević i dodaje da je odgovornost nove vlade ogromna, ali da se moraju stvoriti uslovi za njihovo angažovanje i ovom prilikom utiče na tzv. komite, da ako sami sebe nazivaju patriotama, da pomognu svojoj državi i da ne prave dovoljno tešku situaciju još težom.

Carević i Jovanović su ovom prilikom uticali još jednom na srpski narod u Srbiji da ne zaboravi da Đukanović nije slobodna volja građana i da pored toga što su Srbija i Crna Gora dve suverene države, granica među braćom ne smije da postoji.