Naslovna Izdvajamo Češka poslala tenkove i borbena vozila u Ukrajinu! ČEKA SE RUSKI ODGOVOR?

Češka poslala tenkove i borbena vozila u Ukrajinu! ČEKA SE RUSKI ODGOVOR?

0

Češka je poslala tenkove T-72 i borbena vozila pješadije BVP-1 u Ukrajinu, rekao je za Reuters izvor iz češkog sektora odbrane, potvrđujući izvještaj lokalnih medija.

Češka televizija prvobitno je izvijestila o pošiljci pokazujući na Twitteru snimak voza natovarenog sa pet tenkova i isto toliko borbenih vozila. Rečeno je da je pošiljka poklon dogovoren sa saveznicima iz NATO-a.

Javni emiter je naveo da je tu informaciju potvrdio i šef češkog donjeg doma odbora za evropska pitanja Ondrej Benesik, koji je rekao da je informaciju dobio od stručnjaka za odbranu iz Kršćansko-demokratske partije.

Izvor iz Češke također je potvrdio da su tenkovi i borbena vozila poslani, ali je odbio dati bilo kakve dodatne detalje, pozivajući se na sigurnosnu zabrinutost.

Ministrica odbrane Jana Cernochova rekla je parlamentu da neće potvrditi ili demantirati detalje češke pomoći Ukrajini.

„Samo ću vas uvjeriti da Češka Republika pomaže Ukrajini koliko god može i da će nastaviti da pomaže isporučujući vojnu opremu, laku i tešku“, rekla je Černochova.

Portparol Ministarstva odbrane rekao je da je Češka Republika poslala vojnu pomoć u vrijednosti od skoro milijardu kruna (45 miliona dolara) Ukrajini od početka rata 24. februara, ali je odbila dati više detalja.

Češka vozila samo su najnoviji primjer vojne opreme koja dolazi sa Zapada. Njemačka je 1. aprila odobrila isporuku Ukrajini nekoliko desetina borbenih vozila pješadije (IFV) zbog kritika da Berlin ne šalje dovoljno vojne pomoći Kijevu.

NATO saveznici će razgovarati o isporuci dodatnog oružja Ukrajini kada se ministri vanjskih poslova sastanu u srijedu i četvrtak, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube