Naslovna BIH NOVA BRUKA NA BHRT-u Među 72 sindikalna delegata samo jedan Srbin iz...

NOVA BRUKA NA BHRT-u Među 72 sindikalna delegata samo jedan Srbin iz Republike Srpske

0

Samostalni sindikat radnika bhtBHRT-a zakazao je za 20. april izbornu Skupštinu, a među ukupno 72 sindikalca – delegata koji će birati novo sindikalno rukovodstvo nalazi se samo jedan Srbin iz Republike Srpske – Dragan Miljević.

Spisak delegata koji je dostavljen zaposlenima u BHRT-u na najbolji način oslikava nacionalnu strukturu ove medijske kuće za koju sadašnji sindikalci tvrde da je “ničija” i predstavlja slika i prilika nacionalnog balansa u javnom servisu koji 20 godina radi pod sloganom “Jedan za sve”. Ovaj jedan Srbin u Skupštini SSR BHRT-a valjda je taj jedan i dovoljan za sve.

Dosadašnji predsjednika SSR BHRT-u Damir Smital odlučio je da se povuče nakon blokade računa BHRT-a i neisplaćivanja plata radnicima ove kuće, pa je zajedno sa saradnicima podnio ostavku iz privatnih i zdravstvenih razloga. Pod novom sindikalnom parolom koju su iznjedrili nedavni protesti, a koja glasi “nećemo dozvoliti prebrojavanje krvnih zrnaca u BHRT-u” praviće se novi sindikat u kojem je računica očigledno potpuno jasna.

Inače, tvrde upućeni, dosadašnji sindikat slovio je kao “žuti sindikat” i radio je pod palicom generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, a za očekivati je i da novo rukovodstvo nastavi istim stopama.

“Umjesto da traži bolje uslove rada, redovno isplaćivanje plata i uplatu doprinosa i poreza, tzv. Samostalni sindikat radnika BHRT-a opravdava nesposobnost generalnog direktora. SSR je na protestu održanom 28. marta umjesto da prijeti štrajkom zbog kašnjenja plata i umanjenja plate sa prvim danima pandemije, u zgradi RTV-a doma u Sarajevu zajedno sa generalnim direktorom održao proteste sa političkom notom . Nakon međusobnih aplauza, kašnjenje plate i višegodišnji neuplaćeni porezi i doprinosi su zaboravljeni, a glavna poruka koju su poslali sindikalci je da “neće dozvoliti prebrojavanje krvnih zrnaca radnicima ove medijske kuće”. Očigledno da ne prebrojavaju ni krvna zrnca članova sindikalne skupštine, odnosno ne prebrojavaju srpska krvna zrnca, jer nemaju šta da broje”, kaže naš sagovornik.

On dodaje da sramotnu činjenicu da je među 72 delegata samo jedan Srbin iz RS ne može da pobije ni to što su se zaposlenici BHRT-a iz Republike Srpske mahom ispisivali iz sindikata zato što je radio po diktatu generalnog direktora koji je najodgovorniji za težak materijalni položaj zaposlenih i za katastrofalno finansijsko stanje.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube