Naslovna Najnovije Češki predsjednik: Ukrajina nema dovoljno municije za kontraofanzivu

Češki predsjednik: Ukrajina nema dovoljno municije za kontraofanzivu

0

Glavni problem ukrajinske vojske danas je nedostatak granata, izjavio je češki predsjednik Petr Pavel po povratku iz Ukrajine.

Prema njegovim riječima, zapadni partneri isporučuju Ukrajini veoma efikasnu tehniku, kao što su savremeni tenkovi, ali sa apsolutno minimalnom količinom municije.

Ukrajinci mogu da rasporede tehniku samo na nekoliko dana, a onda moraju da je sklone.

„U stvari, (tenkovi) postaju magacinska roba. I u tome nema mnogo smisla“, istakao je Pavel i dodao da će Češka zajedno sa saveznicima tražiti načine da poveća isporuku municije Ukrajini.

„Tehnika, naravno, takođe nedostaje, ali kritična nestašica municije ne samo da ograničava sposobnost Ukrajine da se efikasno brani, već i u izvjesnoj mjeri ograničava njenu sposobnost da sprovede uspješnu kontraofanzivu“, zaključio je Pavel, dodavši da ruska vojska ima prednost u artiljeriji i raketnim bacačima, ali prije svega u količini municije.

Pavel je posjetio Ukrajinu 28-29. aprila zajedno sa predsjednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom.

Oni su razgovarali sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a posjetili su i brojna naselja oštećena tokom granatiranja.

Osim toga, Pavel je razgovarao sa rukovodstvom Dnjeparske oblasti, kojoj Češka namerava da pomogne u poslijeratnoj obnovi.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube