Naslovna Izdvajamo Crna Gora će uputiti 36 vojnika kao dio NATO snaga za odgovor...

Crna Gora će uputiti 36 vojnika kao dio NATO snaga za odgovor na krize

0

„Na taj način, kroz aktivno učešće i doprinos, pokazujemo odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti evroatlantskog prostora“

Kao odgovor na novu bezbjednosnu realnost, donijeli smo odluku o pružanju doprinosa eVA borbenoj grupi u Bugarskoj, gdje će Italija biti vodeća nacija. Crna Gora će uputiti 36 pripadnika Vojske Crne Gore kao dio NATO snaga za odgovor na krize, poručio je ministar odbrane Raško Konjević.

Kako se navodi u saopštenju ovog vladinog resora on je to rekao tokom sastanka sa ambasadorkom Italije u Crnoj Gori Andreinom Marselom.

Sa sastanka Marsela – Konjević, Foto: Ministarstvo odbrane

„Na taj način, kroz aktivno učešće i doprinos, pokazujemo odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti evroatlantskog prostora“, dodao je Konjević.

Istakao je da je jačanje saradnje sa Italijom od izuzetnog značaja za Crnu Goru, ali i zemlje Zapadnog Balkana u vremenu novih bezbjednosnih izazova.

Ističući tradicionalno dobre odnose Crne Gore i Italije, Konjević je naglasio značaj odbrambene saradnje u okviru NATO, sa posebnim osvrtom na oblast vojne industrije.

„Imajući u vidu činjenicu da je zaštita integriteta vazdušnog prostora Alijanse ključna za kolektivnu odbranu NATO, posebno cijenimo sprovođenje NATO Air policing misije od strane Italije i Grčke“, rekao je Konjević.

On je izdvojio značaj nastavka školovanja crnogorskih kadeta na prestižnim vojnim akademijama u Italiji, a, kako piše u saopštenju, podsjetio je da se trenutno u Italiji školuju četiri crnogorska kadeta – tri kadeta studiraju na Akademiji kopnene vojske u Modeni, a jedan na Pomorskoj akademiji u Livornu.

Navoidi se i da je Konjević podsjetio na značaj saradnje dvije države u oblasti ADRION i DECI inicijative.

„Značaj ADRION inicijative ogleda se u uspješnoj saradnji mornarica dvije države, dok je DECI inicijativa značajna u oblasti obuke vojnih lica i opremanju Vojske Crne Gore“, kaže Konjević.

U saopštenju se navodi da je Marsela iskazala zadovoljstvo što sa Konjevićem razgovara o praktičnim i operativnim djelovima saradnje dvije države, a rekla je i da će Crna Gora i dalje imati punu podršku njene zemlje u oblastima od zajedničkog interesa.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube