Naslovna Rusija UKRAJINCI SPREMAJU MASOVNI NAPAD NA OVAJ GRAD! Komandant ruskih snaga izneo dramatično...

UKRAJINCI SPREMAJU MASOVNI NAPAD NA OVAJ GRAD! Komandant ruskih snaga izneo dramatično upozorenje – “NATO to traži od Kijeva”

0

Komandanti ukrajinskih snaga iz redova NATO-a zahtevaju od Kijeva ofanzivne operacije u pravcu Hersona, bez obzira na broj žrtava – i među ukrajinskim vojnicima i među civilima, izjavio je za televiziju “Rusija 24” komandant Združene grupe snaga, general armije Sergej Surovikin.

Prema njegovim rečima, postoje informacije o mogućnosti da kijevski režim upotrebi zabranjene metode ratovanja u Hersonskoj oblasti i da Kijev priprema forsirani raketni napad na branu Kahovske hidroelektrane, kao i neselektivni raketno-artiljerijski napad na grad.

– Ova dejstva mogu dovesti do uništenja infrastrukture velikog industrijskog centra i velikih žrtava među civilnim stanovništvom – naglasio je general.

U Hersonu je trenutna situacija opasna po živote civila, otežano je dopremanje hrane, postoje problemi s vodom i strujom, istakao je Surovikin.

– Zbog granatiranja raketama “Himars”, oštećeni su Antonovski most i brana Kahovske hidroelektrane, saobraćaj na ovim objektima je obustavljen. Zbog toga je otežano dovoženje prehrambenih proizvoda, a primetni su i određeni problemi u snabdevanju vodom i strujom. Sve ovo ne samo da u znatnoj meri komplikuje živote građana, već je i direktna pretnja po njih – rekao je general.

Prema njegovim rečima, situacija u ovom pravcu je teška. Neprijatelj ciljano gađa infrastrukturne, kao i stambene objekte.

Kako je naveo, ruska grupa trupa povećava svoj sastav, stvara rezerve i gradi odbrambene položaje duž cele kontakt linije.

On je dodao da se “nastavljaju napadi visokopreciznim oružjem na vojne objekte i infrastrukturne objekte koji utiču na borbenu sposobnost ukrajinskih trupa”.

Surovikin je dodao da će ruska vojska će obezbediti blagovremeni odlazak civila iz Hersonske oblasti.

– Pod ovim uslovima, naš primarni zadatak je da sačuvamo živote civila. Stoga će, pre svega, ruska vojska osigurati bezbedan, već najavljen izlazak stanovništva u okviru programa za preseljenje koji priprema Vlada Rusije – rekao je on.

Govoreći o samom oblasnom centru, gradu Hersonu, Surovikin je naglasio da će planovi i dejstva Oružanih snaga Rusije za njega zavisiti od nastale vojno-taktičke situacije.

– Ponavljam, danas je već veoma teška. U svakom slučaju, kao što sam već rekao, polazićemo od potrebe da maksimalno sačuvamo živote civilnog stanovništva i naših vojnika. Delovaćemo svesno, blagovremeno, ne isključujući donošenje teških odluka – istakao je Surovikin.

Situacija u zoni rata je generalno napeta, neprijatelj ne odustaje od pokušaja napada na položaje ruskih trupa, izjavio je komandant Združene grupe trupa (snaga), general armije Sergej Surovikin.

– Neprijatelj ne odustaje od pokušaja da napadne položaje ruskih trupa. To se, pre svega, tiče kupjanskog, krasnolimanskog i nikolajevo-krivoroškog pravca – rekao je komandant.

Surovikin je dodao da su Rusi i Ukrajinci jedan narod i da je neprijatelj – zločinački režim koji građane Ukrajine gura u smrt.

– Neprijatelj je zločinački režim koji gura građane Ukrajine u smrt. Ukrajinci i mi smo jedan narod i želimo jedno – da Ukrajina bude nezavisna od Zapada i NATO-a, prijateljska država za Rusiju – objasnio je komandant.

General je naveo da je specijalna vojna operacija u Ukrajini potvrdila efikasnost ruskih avio-sistema i sistema PVO.

On je dodao da su tokom specijalne operacije posade operativno-taktičke, vojne i dalekometne avijacije izvele više od 34 hiljade naleta i upotrebile više od sedam hiljada vođenih avionskih raketa.

Najnovije ruske hipersonične rakete “Kinžal” dobro su se pokazale tokom specijalne operacije, dodao je Surovikin.

– Najnovije hipersonične avionske rakete “Kinžal” dobro su se pokazale u pogađanju ciljeva. Nijedna raketa iz sistema protivvazdušne odbrane za ovu raketu nije strašna – ocenio je on.

General je dodao da su strateške krstareće rakete vazdušnog baziranja pokazale najveću preciznost.

On je po kvalitetu borbene primene izdvojio i višenamenski avion pete generacije Su-57.

– Posedujući širok spektar naoružanja, u svakom naletu rešava višestruke zadatke gađanja vazdušnih i kopnenih ciljeva“, objasnio je Surovikin.

Kako je naveo, više od 8.000 letova izvedeno je bespilotnim letelicama, a više od 600 objekata ukrajinske vojske uništeno je jurišnim dronovima.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube