Naslovna BIH Da li je novo rukovodstvo Borca imenovano mimo zakona?

Da li je novo rukovodstvo Borca imenovano mimo zakona?

0

Fudbalski klub Borac iz Banjaluke dobio je novo rukovodstvo, a imenovanje pojedinih novih klupskih funkcionera kosi se sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa Republike Srpske.

Zakon propisuje da izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne mogu biti članovi udruženja ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta Republike Srpske, ili lokalne samouprave, u ukupnom iznosu većem od 100.000 KM.

Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika Republike Srpske, postao je predsjednik Fudbalskog kluba Borac, a u Upravnom odboru Borca, između ostalih, nalaze se gradski menadžer u Banjaluci Bojan Kresojević, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković, odbornik u Skupštini grada i v.d izvršnog direktora Autoputeva RS Slobodan Stanarević.

Svi oni su ili izabrani predstavnici i savjetnici, ili nosioci izvršnih funkcija i prema navedenom zakonu ne bi trebalo da se nađu na čelu udruženja (FK Borac) koje se dobrim dijelom finansira iz budžeta. Grad Banjaluka je ove godine obećao 500.000 KM Borcu, a klub je krajem prošle godine dobio dva miliona KM iz republičkog budžeta.

Gradski menadžer u Banjaluci Bojan Kresojević kaže da nije upoznat s tim da u imenovanju novog rukovodstva postoje smetnje bilo kog tipa, a da su predstavnici grada tu upravo kako bi se stekao bolji uvid u rad i troškove.

– To zasigurno ima pozitivan uticaj jer cilj je da Upravni odbor ima što veću kontrolu nad trošenjem sredstava – naveo je Kresojević za MONDO, uz ogradu da bi činjenice oko zakona mogli pojasniti pravnici.

Milan Tegeltija, pravni savjetnik predsjednika Srpske Milorada Dodika, nekadašnji sudija i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, tvrdi u izjavi za naš portal da sukoba interesa nema – jer nema interesa.

– Da bi mogao postojati sukob interesa moraju postojati dva finansijska interesa osobe koja obavlja javnu funkciju. Odnosno, mora se raditi o poslovima koji se obavljaju za naknadu. Smisao Zakona o sprečavanju sukoba interesa i te odredbe je da spriječi ostvarivanje duplog prihoda iz budžeta Republike Srpske ili lokalne zajednice. Pošto sam ja i članovi Upravnog odbora koje ste pomenuli u toj funkciji u UO FK Borac na potpuno voluntarističkoj osnovi, odnosno za članstvo u UO ne primamo nikakvu naknadu, nijedan fening, niti ostvarujemo bilo koji drugi finansijski interes, ne može ni postojati sukob interesa. Ne postoje dva interesa koja su u sukobu – kaže novoimenovani predsjednik FK Borac.

S druge strane, u organizaciji Transparensi internešnal (TI BiH) navode da je imenovanje predsjednika i članova UO sporno po više osnova jer su tu odbornici i savjetnik predsjednika, a da su “iznenađeni da se to radi na ovako otvoren način”.

– Sportski klubovi bi trebalo da se prepuste sportskim radnicima, ali nažalost, političari ne prepuštaju klubove i preko 100 funkcionera u cijeloj BiH nalazi se na čelu udruženja građana koja se finansiraju iz budžeta – rekao je portparol TI BiH, Srđan Traljić.

TI BiH u ovom slučaju razmatra i podnošenje prijava zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

MONDO

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube