Naslovna Izdvajamo DA LI JE OVO SKROMNO OD NJEGA? Đokić očekuje tri ministarstva u...

DA LI JE OVO SKROMNO OD NJEGA? Đokić očekuje tri ministarstva u novoj Vladi! EVO I KOJA

0

etar Đokić, predsjednik Socijalističke partije i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske u tehničkom mandatu, rekao je za ATV da njegova stranka očekuje tri ministarstva u novom sazivu Vlade kao i da će ići sa prijedlogom da on zadrži resor energetike. 

On je gostujući u emisiji „Imate riječ“ rekao da je u oviru koalicije razmatrana opcija njegovog ostanka u novoj Vladi Republike Srpske, ali kaže da treba imati u vidu da će u ovom mandatu jak uticaj na rad Vlade imati i predsjednik Republike koji je to i kroz kampanju najavljivao

„To je potpuno normalno, da u tom smislu stvaramo to jedinstvo vlasti, punu saradnju i da će u tom smislu i njegov uticaj na izbor vlade biti veoma veliki. Realno bi bilo da mi dajemo dva ministra iz reda srpskog naroda i jednog minsitra iz drugih naroda, takav prijedlog ćemo da damo. Mi imamo kandidate, naša partija je velika, ima kadrove iz svih naroda. Naravno, najveći dio partije je popunjen i članovima i kadrovima iz reda srpskog naroda. Poznato je da smo mi u velikoj mjeri podmladili partijski kadar, mislim da je rukovdstvo u prosjeku najmalđe rukovodstvo jedne partije u Republici Srpskoj. Veliku podršku sam i ranije aavao mlađim ljudima i nastaviću takvu politiku voditi i u budućnosti“, izjavio je Đokić.

Logično je da se razgovora i o tome da se predsjednik partije nađe ispred svih partijskih kadrova, kaže on. Svaki predsjednik partije treba da preuzme važnu ulogu i odgovornost, tako se stvara jak tim i preuzima odgovornost za sve što je najavljeno.

„U okviru koalicionog sastanka došlo je do procjene i mi smo se usaglasili da Stevandić bude predsjednik Skupštine, bez obzira što je on po broju glasova iza moje partije i DEMOS-a. O tome ko će biti ministar ne treba nikada da odlučuje jedan čovjek, može samo predsjednik Vlade da kaže ‘ja hoću da prihvatim prijedlog ili ne’ koji će dati partija, ali partija treba da odgovori, njen nadležni organ da odluči ko će biti u Vladi, tako će biti kod nas. Buduća Vlada treba da bude sastavljena od ličnosti koji mogu da daju svoj doprinos, koji nose i lični integritet i da ponesu teret velikih obaveza i poslova koje treba obaviti u narednom periodu. Rad u Vladi je zahtjevan i u nju treba da ulaze samo oni koji imaju energiju i spremnost da rade maksimalno“, smatra Đokić.

Prema njegovom mišljenju treba se razgovarati i o pozicijama u javnim preduzećima. Kako kaže, sistem vlasti nije samo Vlada već i brojne druge institucije, agencije, organizacije pa i javna preduzeća. Normalno je, smatra Đokić, da političke partije treba da imaju svoje kadrove i na takvim mjestima da bi svi zajedno mogli da odražavaju važan uticaj ali i da preuzmu odgovornost i uloge kroz odgovornost.

„Gospodin Dodik ima ogromno iskustvo što je velika prednost za Republike Srpsku, ima veliko znanje, zna sistem, zna odnose, mnogo ljudi zna, ima jako puno energije, veoma je odlučan da bude dodatno posvećen ciljevima koje je predstavljao i u izbornoj kampanji. Tako da je potpuno logično da razovaramo sa njim, da se upoznamo i o nekim detaljima koji su bitni da bi onda svi mogli da razumiju šta treba da rade. Nesporazuma u koaliciji nema, naravno, ne mislimo svi isto“, istakao je predsjednik SP-a.

Govoreći o rezultatima Socijalističke partije na prethodnim opštim izborima, Đokić kaže da je konačni rezulatat trebao biti i bolji, podsjećajući da su dobili pet direktnih mandata u Narodnu skupštinu. Ostalo im je 17.000 glasova koji nisu ušli u kvotu raspodjele kompezacionih mandata te Đokić isitiče da su im ti glasovi propali. Međutim, kaže da ne mogu biti nezadovoljni rezultatom partije koja ima dugu tradiciju.

„Imamo izborni sistem koji je problematičan, koji je već prevaziđen i koji se ozbiljno mora reformisati. Nije korektno da jedna partija ima veliki ostatak glasova koji vam propadne, to je na neki način prevara građana koji su glasali jer svaki glas treba da bude upotrebljen. Zato mislim da i način obračuna mandata treba da bude tema izmjena Izbornog zakona. Nama je ovaj model Izbornog zakona nemetnuo OSCE koji je organizovao i finansirao prve izbore“, podsjetio je Đokić.

On je rekao da se mogu pokrasti glasovi na izborima, ali se ne može ukrasti mnogo glasova i to nikada ne može uticati na opredjeljenje za jednu partiju.

Kaže da će njegova stranka ići sa prijedlogom da on zadrži resor energetike i rudarstva u Vladi, te da vidi da je takvo raspoloženje i kod predsjednika Srpske i predsjednika Vlade Srpske u tehničkom mandatu, Milorada Dodika i Radovana Viškovića.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube