Naslovna BIH Da se odluke NSRS poštuju, Tegeltija ne bi bio u Tirani

Da se odluke NSRS poštuju, Tegeltija ne bi bio u Tirani

Tanja Topić, politička analitičarka je za N1 komentarisala posjetu Angele Merkel, njemačke kancelarke regiji navodeći da se današnji susret sa Zoranom TEGEtijom u Tirani nije uopšte trebao desiti da su vlasti iz Republike Srpske ostale dosljedne zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o blokadi i neučestvovanju u radu u institucijama Bosne i Hercegovine.

Topić smatra da iako je Merkel ovog puta “zaobišla” Sarajevo, ipak to nije učinila sa temom rasprave o Bosni i Hercegovini.

“To smo vidjeli nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem (predsjednik Srbije op. a.) na kojem je jedna od tema razgovora bila i Bosna i Hercegovina. Mislim da je ona Sarajevo zaobišla i dobrim dijelom što tu ‘ulogu’ bavljenja Bosnom i Hercegovinom prepušta novom visokom predstavniku Šmitu koji je i bio njen izbor”, dodala je.

Na pitanje zbog čega u posljednje vrijeme mnogi svjetski zvaničnici izbjegavaju posjetu našoj državi, njenom Predsjedništvu, Topić je istakla da “mi već duže vrijeme šaljemo lošu sliku svijetu”.

“Pogotovo naše tročlano Predsjedništvo BiH šalje poruku stalnih svađa. Mi zapravo djelujemo kao jedan ‘raštimani orkestar’, govori se sa nekoliko različitih glasova i sva ta međusobna optuživanja se dešavaju u javnosti i putem medija.

Tako da svi mi svakodnevno prisustvujemo takvom načinu vođenja politike i pratimo njihovo iznošenje ‘prljavog veša’ u javnost. Mislim da je dobar dio zvaničnika iz EU i zemalja okruženja jednostavno umoran od BiH zbog stalnog širenja negativne energije, a mi smo, s druge strane, da neko drugi uradi posao političara koje smo izabrali”, naglasila je Topić za N1.

Nakon što se Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH sastao sa Šmitom u Beogradu, zanimalo nas je da li će to biti jedna vrsta prekretnice kada je riječ o njegovom odnosu prema visokom predstavniku u BiH.

“Možda on (Dodik op. a.) neće naglo promijeniti retoriku jer smo vidjeli da on ostaje dosljedan svojoj tezi o nelegitimnom visokom predstavniku koji je u BiH turista i gost, ali očekujem promjenu ponašanja“, kaže Topić.

Ta galama i stalno vrijeđanje je, prema mom mišljenju kaže ona, predstava za javnost, odnosno, teško mu se sada povući uzevši u obzir svu onu žestoku retoriku koja je korištena i prema Njemačkoj i evropskim zvaničnicima koji nisu ‘krojeni po mjeri Milorada Dodika’.

„Podsjetila bih da je danas u Tirani Zoran Tegeltija sa Merkel tako da je to jedna vrlo zanimljiva poruka koja se uopšte nije aktuelizovana pogotovo u dijelu Republike Srpske.

Ako se uzme u obzir činjenica da su u Tiranu pozvani šefovi, premijeri vlada, a Republika Srpska, odnosno, njeni zvaničnici osporavaju uopšte postojanje vlade BiH, govori se konkretno na Savjet ministara te ako će se konzistentno pridržavati zaključaka Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS) onda Zoran Tegeltija ne bi trebao biti u Tirani s Angelom Merkel.

To su sve neki potezi koji sugerišu da se retorika neće mijenjati, ali ponašanje možda hoće”, poručila je Topić.

(BN)