Naslovna Najnovije Darko Mladić: Postoje politički razlozi da presuda bude izrečena baš 8. juna

Darko Mladić: Postoje politički razlozi da presuda bude izrečena baš 8. juna

Očigledno je da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu iz političkih razloga odbio da pomjeri datum izricanja pravosnažne presude generalu Ratku Mladiću planirano za 8. jun i time nastavio da ga diskriminiše, rekao je za Srnu generalov sin Darko Mladić.

“Isti taj dan predsjednik Mehanizma Karmel Ađijus podnosi izveštaj Savjetu bezbjednosti UN. Izgleda da je politički bitno nekome da bude baš taj dan. Ne znam koji razlozi stoje iza toga, ali vidi se da ima veze sa ovim što se ovog proljeća iznenadna dešava kao na filmskoj traci”, rekao je Mladić.

On je naveo da je bilo logično da se sa izricanjem presude sačeka dok advokat Dragan Ivetić ozdravi, što je bio i zahtjev odbrane.

Prema njegovim riječima, general, odbrana i porodica će se tek odrediti prema toj odluci, od čega i zavisi da li će general presudu slušati sam.

“Ostaje da sada svi zajedno odlučimo. Advokati vjerovatno neće biti sa njim, ta odluka će biti donesena u ponedeljak ili utorak, pa ćemo vidjeti onda”, rekao je Darko Mladić.

On kaže da će to znati od ponedjeljka ako general uspije sa advokatima da se konsultuje.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu odbilo je zahtjev odbrane generala Mladića da bude odgođeno izricanje presude, koje je zakazano za 8. jun.

Vijeće smatra da odbrana nije opravdala zahtjev da se izricanje presude zadrži i odgodi do trenutka kada oba branioca mogu lično da prisustvuju postupku zajedno sa Mladićem.

Odbrana je 24. maja u malbi navela da jedan od Mladićevih advokata Dragan Ivetić neće moći da prisustvuje presudi zbog neočekivane hospitalizacije i zatražila da se izricanje presude odloži dok oba advokata ne budu mogla da prisustvuju.

Vijeće je ranije predložilo da, ukoliko okolnosti uzrokovane pandemijom korona virusa ne budu dozvoljavale prisustvo u sudnici, izricanje presude bude organizovano putem video-veze, na šta je odbrana odgovorila da Mladić odbija takav oblik izricanja presude i da insistira da sa oba branioca lično prisustvuje izricanju u sudnici.

Izricanje pravosnažne presude zakazano je za 8. jun u 15.00 časova.