24.7 C
Banja Luka

Djelimično usvojena apelacija Zeljkovića: Pritvor zbog UTICAJA NA SVJEDOKE u skladu sa ustavom, a stav o uznemirenju javnosti neustavan

Ustavni sud BiH djelimično je usvojio apelaciju Branislava Zeljkovića na odluku o produženju pritvora iz oktobra ove godine.

Ustavni sud je tako utvrdio da je u skladu sa ustavom odluka da se Zeljkoviću produži pritvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke. Istovremeno ustavni sud je ocijenio neustavnim određivanje pritvora po tački “g” odnosno zbog uznemirenja javnosti.

Ustavni sud BiH tako ocjenjuje da su nadležni sudovi jasno obrazložili postojanje pritvorskih razloga iz tačke B, uz zaključak da je pritvor jedina adekvatna mjera.

 

Sa druge strane, ustavni sud je utvrdio da postoji kršenje prava, jer su Okružni sud u Banjaluci i Vrhovni sud RS propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje Zeljkovića na slobodu dovelo do uznemirenja javnosti.

Ova odluka Ustavnog suda BiH odnosi se na produženje pritvora u oktobru ove godine.

Podsjetimo, Zeljković je uhapšen sa trojicom saučesnika u septembru ove godine. Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS tereti se za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja za koji je zaprijećena kazna od maksimalno 15 godina zatvora.

Vrhovni sud RS ove sedmice je produžio pritvor Zeljkoviću za još dva mjeseca.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here