34.7 C
Banja Luka

ĐOKIĆ: Genocid ne treba negirati, moramo biti spremni da se suočimo sa istinom

“Moramo biti spremni da se suočimo sa istinom o genocidu! Imamo i presude međunarodnih sudova, priznanja, pokajanja…”, kazao je Đokić.

– Ne treba negirati genocid – ponovo je kazao sinoć predsjednik SP Petar Đokić.

On je, u emisiji sarajevske TV fejs, rekao da genocid ne treba negirati bilo gdje da se desio.

“To treba razumjeti i nikada ne treba prestati tragati za potpunom istinom o onome što je prethodilo o svemu tome što je na kraju proizvelo takav stav da se negdje desio genocid, Nije to samo na ovim prostorima nego i na nekim drugim gdje su ljudi masovno stradali”, kazao je Đokić.

On smatra da se borba za istinom treba da nastavi i da se pronađe način da se do nje dođe.

Upitan da li je nakon toga imao komunikaciju sa koalicionim partnerom na tu temu Miloradom Dodikom, on je rekao da ga nije zvao po pitanju izjava o genocidu.

“Moramo biti spremni da se suočimo sa istinom o genocidu! Imamo i presude međunarodnih sudova, priznanja, pokajanja…”, kazao je Đokić.

On je kazao da se na ovim prostorima bježi od istine.

“Da smo otvorenije pričali o zločinima, do sada bismo došli do podataka gdje se koji zločin dogodio i ko ga je počinio! Krivicu ne možemo kolektivizirati! Krivicu trebamo konkretizovati! Trebamo govoriti o konkretnim imenima, brojevima i mjestima”, kazao je Đokić.

Komentarišući dopune krivičnog zakona o kažnjavanju negiranja genocida, on je rekao da bivši vioski predstavnik u BiH Valentin Incko nije trebao donositi takav zakon, a posebno nije smio to uraditi onog dana kada je odlučio da ode.

Smatra da je Incko imao instrukciju od nekoga da to uradi, možda i od grupacije zemalja u okviru Kvinte.

Đokić je rekao da je Vlada Republike Srpske počela baviti izradom zakona na osnovu zaključaka posebne sjednice NSRS o vraćanju nadležnosti s BiH na Republiku Srpsku.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here