29.7 C
Banja Luka

Dobit RiTE „Gacko“ pala za deset miliona KM

Rudnik i termoelektrana (RiTE) „Gacko“ zaradio je u prošloj godini svega 584.877, što je čak 18 puta manje nego godinu ranije kada je bio u plusu 10,7 miliona maraka.

Finansijski izvještaj ovog preduzeća za prošlu godinu pokazuje da je ovako lošem rezultatu doprinijelo značajno povećanje rashoda, čiji rast u tolikoj mjeri nisu pratili prihodi.

Tako su ukupni prošlogodišnji prihodi RiTE „Gako“ iznosili 180 miliona KM i u odnosu na 2022. su veći za oko devet miliona maraka.

S druge strane, rashodi su im lani bili 179,4 miliona i povećani su za gotovo 19 miliona u odnosu na 2022. kada su iznosili 160,9 miliona KM.

Najviše su im porasli troškovi goriva i energije te troškovi plata, naknada plata i ostalih ličnih primanja.

Direktor RiTE „Gacko“ Maksim Skoko kaže da je izuzetan uspjeh što su prošlu godinu završili u plusu bez obzira na to što je došlo do pada dobiti.

„RiTE „Gacko“ se početkom godine našao u problemu zbog potapanja eksploatacionog polja i nemogućnosti da se spasi ugalj iz tog kopa te je došlo do dodatnog pada kvaliteta ugla, a posljedica toga je smanjenje proizvodnje i pored izuzetno velikog broja sati termoelektrane na mreži. Zbog niske kalorične vrijednosti uglja smanjena je proizvodnja i u tim okolnostima ovaj rezultat je više nego dobar“, rekao je Skoko.

Kazao je da su rashodi za energente lani povećani zbog povećane potrošnje mazuta jer je došlo do pada kalorične vrijednosti uglja iz eksploatacionog polja.

Istakao je da RiTE ni u ovoj godini ne očekuje znatno veću dobit od prošlogodišnje navodeći da sam princip ugovaranja cijene sa Matičnim preduzećem, kojem prodaju struju, omogućava samo blago pozitivno funkcionisanje preduzeća.

(Capital) Foto: Capital

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here