29.7 C
Banja Luka

KLIX PRENOSI: Rusi kod Avdiivke uspješno iskoristili taktičko iznenađenje

Izvještaj ISW-a tvrdi da su Rusi kod Avdiivke uspješno iskoristili taktičko iznenađenje.

Analitičari Instituta za studije rata (ISW) primijetili su da su ruske snage poboljšale svoje taktičke sposobnosti i iskoristile taktičko iznenađenje posljednjih sedmica u blizini Avdiivke.

Ovo sugeriše da su neki elementi ruske vojske možda apsorbirali taktičke prilagođavanja stečena tokom ofanzivnih operacija u Ukrajini.

Ukrajinski vojni promatrač Kostiantyn Mashovec izjavio je 8. marta da su se ruske snage uspjele taktički pregrupirati i pomaknuti fokus svojih ofanzivnih operacija sa sjevernog dijela tvornice koksa Avdiivka u sjeverozapadnoj Avdiivki na područja blizu sjeveroistočne Avdiivke.

Mashovec je primijetio da su ruske trupe izvršile ovo pregrupiranje i taktičku promjenu, a da ukrajinske snage toga nisu bile potpuno svjesne.

U izvještaju Mashoveca ističe se da su ruske trupe napredovale u tom području stvarajući taktičko iznenađenje. Vojni analitičari primijetili su da je sposobnost ruskih snaga da postignu elemente taktičkog iznenađenja u takvom operativnom okruženju vrijedna pažnje.

ISW nije primijetio nikakve druge značajne primjere ruskih snaga koje su nedavno koristile ili koristile taktičko iznenađenje. Činjenica da je Rusija to uspjela učiniti u blizini Avdiivke nije nužno pokazatelj širih ruskih sposobnosti.

ISW je naveo da su ruske snage pokazale ograničeno taktičko prilagođavanje u određenim područjima prve crte, ali široko rasprostranjeni ruski taktički neuspjesi širom Ukrajine sugerišu da ruska vojna komanda nije apsorbirala i proširilo sve moguće taktičke prilagodbe svim ruskim snagama koje djeluju u Ukrajini.

KLIKS

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here