Naslovna Republika Srpska Dobojski Vodovod zbog duga uveo drakonske kazne

Dobojski Vodovod zbog duga uveo drakonske kazne

0

Dobojski „Vodovod“ je za neplaćenu uslugu isporuke vode potrošačima zaprijetio nizom drastičnih mjera uključujući i zabranu napuštanja granice BiH.

To komunalno preduzeće u vlasništvu grada je prema Rješenju o izvršenju odredilo redosljed, po kojem se za neplaćenu vodu prilikom izvršnog postupka dug prvo namiruje prodajom stana, poslovnog prostora, kuće ili zemljišta dužnika sve do namirenja duga.

– Druga mjera u nizu je zapljena plate, treća penzije, zatim novčanih sredstava ako ih korisnik ima bilo gde u bankama u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH. Tek kod pete mjere sam se šokirao kada sam pročitao da će mi biti izvršena zaplena i mizernog boračkog dodatka koji primam kod Odeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Doboja – žali se jedan od potrošača koji ne želi da mu se pominje ime zbog duga, a u pandemiji je ostao bez posla i nema sredstava za plaćanje računa.

Na boračkom dodatku se ne završava spisak mjera koje je odredilo to preduzeće kako bi namirilo dug. Dužnicima zavisno od visine duga i mogućnosti namirenja potraživanja, prijete još i zapljenom i prodajom putničkog automobila, zabranom produžetka registracije vozila do namirivanja duga, pa čak i prodajom oružja ako ga korisnik ima u posjedu…

– Navedeno je da će, ukoliko se sudskim izvršiteljima onemogući zapljena pokretnih stvari, angažovati Okružni centar Sudske policije Doboj da to prinudno izvrše – nije mogao da sakrije ogorčenost jedan od dužnika tog komunalnog preduzeća.

Ipak, na kraju spiska mjera za obezbjeđenje naplate potraživanja „Vodovoda“ je i pravi „biser“. Naime, naš sagovornik je u rešenju upozoren da će komunalno preduzeće do izmirenja duga naložiti Osnovnom sudu oduzimanje putne isprave i da mu se na taj način onemogući prelazak državne granice i da se izrekne mera kojom se zabranjuje korišćenje lične karte za prelazak granice BiH.

Monopolističko ponašanje

Udruženje za zaštitu potrošača „Don“ je povodom ovog slučaja obećalo da će se pozabaviti njime i stati u odbranu potrošača u Doboju, smatrajući te mjere više nego drastičnim i u vremenu pandemije neprimjerenim.

– Slanje opomena pred tužbu potrošačima sa predviđenim rokom za javljanje, kako bi riješili problem, legalna je i dobronamjerna radnja, ali slanje opomena sa prijetnjama o oduzimanju imovine i svega drugog je monopolističko ponašanje koje je kažnjivo zakonom – kaže Murisa Marić.

(Novosti)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube