Naslovna Društvo Dr Kovčin o vakcinaciji onkoloških pacijenata: Mogu da se vakcinišu, ali jedan...

Dr Kovčin o vakcinaciji onkoloških pacijenata: Mogu da se vakcinišu, ali jedan uslov se mora ispuniti

0

Srbija od početka imunizacije vakcinisala je 2.593.838 građana prvom dozom, a revakcinisano je 1.112.823. Svakim danom su sve uspješniji u borbi protiv korona virusa, a mnoge druge države hvalile su Srbije zbog broja vakcinisanog stanovništa.

Institut Torlak danas je potpisao Sporazum o transferu tehnologija s Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V u Srbiji, što predstavlja veoma važan trenutak za našu zemlju.

Međutim dileme su i dalje tu. Ko od onkoloških bolesnika sme da primi cjepivo protiv korona virusa, kao i to da li onkološki pacijenti moraju da prime određenu vrstu vakcine, na ova i ostala pitanja u Pulsu Srbije odgovaraće prof. dr Vladimira Kovčin, piše Kurir.

– Načelno onkološki pacijenti trebalo bi da se vakcinišu. Oni imaju predispozicije da dobiju teži oblik korona virusa. Obično za onkološke pacijente postoje vodiči kako liječiti takve bolesnike tokom pandemije – naveo je dr Kovčina i dodao:

– Smatram da bi određena udruženja trebalo da naprave određeni vodič na nivou Srbije, kako i kada vakcinisati onkološke bolesnike. To nije jednostavno, svakog posebno onkolog mora da analizira svakog pacijenta, jer je svaki različit – kaže doktor.

Primjena imunoterapije

Imunoterapija neće loše uticati na vakcinu, naprotiv ona će samo pojačati dejstvo iste, napomenuo je doktor.

– Problem je kod onih ljudi koji su na hemioterapiji – rekao je dr Kovčina.

Vakcina sigurno stvara imunitet, samo je pitanje u kojoj mjeri se organizam oporavi od prethodne hemioterapije.

Kada je riječ o tome koju vrstu vakcine pacijenti smeju da prime, doktor je napomenuo da se jedino zna da onkološki pacijenti ne smeju primiti živu vakcinu.

– Ni jedna vakcina protiv korona virusa nije živa, kada pogledate, tako da onkološki pacijenti smiju primiti, ali možda može da se izdvoji kineska – rekao je doktor.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube