Naslovna BIH DODIK: „BiH je propala i neodrživa“

DODIK: „BiH je propala i neodrživa“

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da današnje obilježavanje tzv. dana državnosti BiH u FBiH predstavlja potpuno licemjerje i laž, i pokazuje da BiH ne može opstati. 

Dodik je podsjetio da je u Mrkonjić Gradu bio ZAVNOBiH, ali da Јugoslavije više nema, te upitao kako onda može ostati dio onoga čega nema više.

On je istakao da je BiH propala i neodrživa zemlja u kojoj nema perspektive i koja opstaje na percepciji moći SAD i Velike Britanije.

– U BiH danas nema dogovora o praznicima zbog toga što se BiH nije dogovorila između onih koji žive u njoj, nego je nametnuta -* izjavio je Dodik novinarima na Јahorini.

On je dodao da u razgovoru sa Nijemcima postavi pitanje zašto zadržavaju BiH koja je nemoguća, a da je njihov odgovor da ona mora opstati kao multietničko društvo.

– Onda ih ja pitam, kada ste ujedinjavali Istočnu i Zapadnu Njemačku, zašto niste ujedinili Istočnu Njemačku sa Poljskom i onda napravili multietničko društvo kada vam je stalo do toga – rekao je Dodik.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani dan državnosti u dijelu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bih.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube