Naslovna Najnovije IRAN SPREMA INVAZIJU: Teheran raspoređuje trupe duž granice, stižu ogromna pojačanja, očekuje...

IRAN SPREMA INVAZIJU: Teheran raspoređuje trupe duž granice, stižu ogromna pojačanja, očekuje se MASOVNI kopneni udar!

0

Iranska vojska i Korpus garde islamske revolucije (IRGC) navodno raspoređuju velike snage na granici sa iračkim Kurdistanom. Objavljeno je nekoliko video snimaka na kojima se vidi kako iranska vojna pojačanja idu ka granici sa Kurdistanom. Pojačanja uključuju tenkove, oklopne transportere i borbena vozila pešadije.

Izveštaji o gomilanju iranske vojske u blizini iračkog Kurdistana prvi put su se pojavili 20. novembra. Tada je oficir iz granične straže regiona Kurdistan potvrdio Iranu da su kopnene snage IRGC-a zatvorile granični prelaz Hadž Omran, gde je postavljen veliki broj trupa opremljenih teškim naoružanjem i gde se spremaju za kopnene operacije unutar Kurdistana.

Mohamed Esmail Kovsari, iranski član parlamenta koji je bio komandant štaba IRGC-a Saralah, potvrdio je informaciju o gomilanju trupa, pravdajući to pretnjama koje su iznele iransko-kurdske naoružane opozicione grupe u Kurdistanu.

Poslanik je tokom intervjua rekao da su “kurdske separatističke grupe, posebno Demokratska partija Iranskog Kurdistana (PDKI), Komala (Komala partija Iranskog Kurdistana) i PJAK (Stranka za slobodni život Kurdistana) bile stacionirane u Kurdistanu i nastojale su da preuzmu kontrolu nad nekim oblastima u iranskoj provinciji Kordestan.

Kopnene snage IRGC-a izvele su seriju raketnih i bespilotnih udara na iransko-kurdske naoružane opozicione grupe u Kurdistanu od sredine septembra, kada su u Iranu počeli protesti širom zemlje kao odgovor na smrt Mahse Amini. Iranska Kurdkinja umrla je dok je držala iranska policija za moral zbog neodgovarajućeg nošenja hidžaba.

Poslednji talas iranskih napada na Kurdistan, koji se dogodio 21. novembra, usmeren je na bazu iransko-kurdske Kurdistanske partije slobode (PAK) u blizini glavnog grada regiona, Erbila.

Iran je već optužio iransko-kurdske opozicione grupe u Kurdistanu za podsticanje nasilja na svojoj teritoriji i pozvao vladu regiona da razoruža ove grupe. Međutim, zahtevi Teherana tek treba da budu ispunjeni. Sada se čini da se Iran priprema za najgori scenario jer će morati da pokrene potpunu kopnenu operaciju u Kurdistanu kako bi silom razoružao kurdske pobunjenike.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube