23.7 C
Banja Luka

Dodik dobio UPOZORENJE iz Vašingtona: MORAĆE DA SLUŠA ILI SLIJDI…

Derek Chollet, specijalni savjetnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, objavio je da je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku u srijedu prenio ozbiljno upozorenje Wašingtona.

„Danas sam u razgovoru sa Miloradom Dodikom naglasio da su neprihvatljivi koraci vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da podriva institucije Bosne i Hercegovine. Korupcija i antidejtonsko djelovanje imaće posljedice. Mora doći do povratka dijalogu unutar institucija BiH“, napisao je Chollet na Twitteru.

Zanimljivo je da je Dodik praktično prećutao ove razgovore a visokim američkim zvaničnikom. Lider SNSD-a je, umjesto toga izjavljivao da Vijeće Evrope pozivom na ustavnu i izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, kao i odbijanjem Hrvatske da se u zaključke uvrsti njihov „amandman o konstitutivnosti naroda i legitimnom predstavljanju“, pokazuje ko ruši koncept BiH, piše Radiosarajevo.ba.

Chollet prošle sedmice za The Guardian izjavio da posebna sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske predstavlja „značajan korak ka secesiji“ te da, što se tiče međunarodnog vojnog prisustva u BiH, SAD „istražuje sve opcije“.

„Ovakvi koraci, na koje poziva nacionalistički lider Milorad Dodik, predstavljali bi značajan korak ka secesiji. Vjerovatno će doći do šestomjesečnog čekanja prije nego što odluke skupštine stupe na snagu, ali bi glasanje moglo započeti otkucavanje sata prema mogućem povratku sukoba“, kazao je ovaj zvaničnik.

(Agencije)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here