25.7 C
Banja Luka

Dodik je dao još JEDNU SAGLASNOST

– Svojim susretom sa Milanovićem Dodik neće donijeti nikakav doprinos bilo kakvoj stabilizaciji prilika u BiH. Ovakvi sastanci služe samo tome da se Dodik prikaže kao neko ko kao nešto radi za rješenja kriza koje je u najvećoj mjeri sam izazvao – poručio je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

„Sa druge strane, ono što je ostalo u sjeni a što ustvari posebno zabrinjava jeste davanje Dodikove saglasnosti da se produži mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i to po poglavlju VII Povelje UN-a, koje uključuje i upotrebu sile od strane EUFOR-a! Ta rasprava će se obaviti u narednih nekoliko dana u Savjetu bezbednosti UN-a ali ono što je posebno važno jeste da davanje saglasnosti na produženje ovakvog mandata zatvara vrata bilo kakvom manevru nekim zemljama i indirektno osnažuje ulogu Visokog predstavnika u BiH!“ – kazao je Šarović.

Ukoliko bi uloga EUFOR-a bila drugačija, ističe Šarović, umjesto ove sa kojom se Dodik usaglasio a o čemu će se sada voditi rasprava u Savjetu bezbjednosti, i samo postojanje Visokog predstavnika izgubilo bi smisao.

„Međutim, Dodikovom saglasnošću stvari idu potpuno u suprotnom smjeru“ – zaključio je Šarović.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here