22.7 C
Banja Luka

DODIK KOD SENADA za Face TV: Ne postoji plan o secesiji

​Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je danas na gostovanju u emisiji Face TV da u BiH nema nikakve vanredne situacije i da iza politike Srpske ne stoji namjera izazivanja bilo koga.

Dodik je istakao da Republika Srpska poštuje slovo Dejtonskog sporazuma i da ne postoji plan o secesiji.

„Niko ne proglašava secesiju, mi se ne odvajamo u BiH, mi smo kao Republika Srpska ušli u BiH, nemamo plan secesije, ali ukoliko svi naši napori ne uspiju, imamo plan da se razdružimo sa FBiH. Mi imamo odnos sa FBiH koja je strana Dejtonskog sporazuma. Ako imamo šta da razgovaramo, mi treba da razgovarao sa FBiH, a ne sa organima BiH koji su izvedeno“ poručio je predsjednik Srpske za Face TV.

On je naglasio da se ni od jednog političara iz Republike Srpske ne može čuti priča o ratu, za razliku od političara iz FBiH.

Dodik je rekao da Bošnjaci ruše Dejtonski sporazum.

„Narativ koji se stvorio u Sarajevu da mi ne poštujemo Dejton je izvrnut. Njega ne poštuje bošnjačka politička struktura“ rekao je Dodik.

On je istakao da srpski narod neće da živi u BiH koja je mimo Ustava i da nema BiH bez Republike Srpske.

„BiH nema bez Republike Srpske i to se mora uvažavati“ naglasio je Dodik.

On je rekao da poslije rezolucije o Srebrenici ništa neće biti isto i da će Republika Srpska raditi u svom interesu.

Dodik je rekao da genocida u Srebrenici nije bilo i da se srpskom narodu podmeće ta priča zbog čega nema načina da se živi zajedno u BiH i zato je potreban miran razlaz.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da srpski narod neće da živi u BiH koja je mimo Ustava i da nema BiH bez Republike Srpske.

„BiH nema bez Republike Srpske i to se mora uvažavati“, naglasio je Dodik.

Još je dodao:

„Šta nam drugo preostaje kada kleveću Republiku Srpsku i srpski narod? Treba da se razilazimo i tu priču ne može niko zaustaviti“, rekao je Dodik i naveo da će se to desiti kada se budu stvorile okolnosti za to.

On je dodao da se dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma slavi u Republici Srpskoj.

„Mi nikada nismo htjeli ono što pripada BiH, ali nikada nećemo ni dozvoliti da nam uzimaju ono što nama pripada i da prenose na nivo BiH“, rekao je Dodik za „Fejs televiziju“.

On je naglasio da se radi na tome da ono što je uzeto bude vraćeno u ustavnu strukturu, prenosi „Srna“.

„Republika Srpska je faktor Dejtonskog mirovnog sporazuma, Srbija je potpisala Dejtonski sporazum umjesto Srpske, a sve anekse je potpisala Republika Srpska“, rekao je Dodik.

On je naglasio da međunarodni faktor niša dobro nije da BiH.

Govoreći o ekonomsko-političkoj situaciji u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da Srpska ima dinamiku koja nije ugrožena, da vodi zdrave političke procese i da je nedavno okupljanje na mitingu u Banjaluci bilo pokazatelj tog dobrog raspoloženja.

On je rekao da su u Republici Srpskoj investicije na sve većem nivou, da se otvaraju fabrike, a uskoro će biti i otvaranje novih.

Dodao je da je Republika Srpska povećala domaći proizvod i da on iznosi za 16 milijardi KM.

On je naveo da budžet funkcioniše, da su investicije u Srpskoj na sve većem nivou i da se otvaraju fabrike.

„Republika Srpska ima dinamiku koja nije ugrožena“ istakao je Dodik, prenosi „RTRS„.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here